Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Så lekte barn förr

/

Barn är temat för sommarens utställning vid hälsingegård Löka, strax utanför Alfta. I den gamla bagarstugan kan man se fotoporträtt på barn från förr och som är tagna av fotograf Agnes Andersson. Man kan även få se leksaker och kläder.

Annons

– Vi vill i år lyfta fram den yngre generationen. Vi har haft olika utställningar här vid Löka varje år. Nu tyckte vi att det var dags med barn. Det är härligt att kunna sammanföra alla grejer hembygdsföreningen har plus att vi har lånat in en hel del också, säger Mona Rosenqvist.

Utställningens äldsta föremål är ett 200-årigt livstycke, som Mona gärna slår ett extra slag för.

– Det äldre kommer ihåg är just livstycket och strumporna. Huden blev rödfnasig och det kliade av dessa, säger Barbro Ager.

Det är Mona och Barbro som har sammanställt utställningen. I utställningskommittén ingår även Ulla Hansers och Agneta Muscat. Redan för ett år sedan kom tanken att ordna en utställning på temat barn.

Man har tagit med föremål som kan dateras fram till 1960-talet. På de gamla fotona ser man barn från späd ålder upp till 12-13 års ålder. Många av föremålen tillhör Alfta sockens hembygdsförening och några är privatägda.

– Bland annat kan man se en modell av en cirkelsåg, som är väldigt gammal. Man kan lyfta upp och vrida på den lilla sågklingan, säger Barbro Ager.

Utställningen pågår till och med den 25 augusti.

Mer läsning

Annons