Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Kringelgruvan åter i bruk

/
  • Slutprodukten, grafiten. Det är grafiten som har formen av små glittriga flingor som är finast.
  • En 92 meter lång borrkärna ligger uppdelad i sektioner för att chefsingenjören Lars Dahlenborg ska kunna undersöka den.
  • Lars Dahlenborg undersöker varje del av borrkärnan grundligt, för att sedan föra in alla värden i en databas.
  • Folke Söderström är vd för Kringelgruvan AB.
  • En ny reningsanläggning byggs vid Uxatjärns utlopp i ån Älman.
  • Dagbrottet är vattenfyllt och behöver tömmas innan gruvan kan tas i bruk igen.

Prover och undersökningar pågår för fullt omkring Kringelgruvan. De nya ägarna, kanadensiska Flinders, tänker ta gruvan i bruk igen.

– Investeringsnivån ligger på omkring 150 miljoner, säger Kringelgruvans vd Folke Söderström.

Annons

Det är tio år sedan Kringelgruvan lades i malpåse. Grafitpriserna hade sjunkit och gruvan var inte längre lönsam. Men dåvarande ägarna Woxna Graphite valde att inte bomma igen och täcka över gruvan – utan hoppades på att den så småningom skulle kunna användas igen, eller säljas.

– Det är det som har lett till problemen i Älman. När sandmagasinet, där spillämnena lagrades, torkade ur och det sedan regnade över det, har det runnit rakt ut i Uxatjärn och Älman. Och vattnet blev surt, förklarar Folke Söderström.

Nu arbetar företaget med att på olika vis förhindra att det händer igen, och undersöker på vilka sätt de kan jobba bättre med att hantera spillämnen. Vid Uxatjärns utlopp i Älman har en ny reningsanläggning byggts, där vattnet kalkas och ph-värdet mäts innan det släpps ut. Arbetsmetoderna ska också moderniseras på olika sätt.

– Vi kan aldrig ge garantier, mer än att vi aldrig kommer att tillåta att det blir några miljöproblem här.

Mycket är kvar innan gruvan är redo för att användas igen. Förhoppningen i dag är att man ska kunna börja med brytningen under första kvartalet 2014. Brytningstillståndet som finns för Kringelgruvan gäller för 100 000 ton per år, men det kommer man antagligen att försöka utöka. Redan i dag jobbar sex personer heltid vid gruvan.

– Totalt tror jag det kan bli i runda slängar 30 personer här uppe.

Mer läsning

Annons