Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Årets Lions-stipendiater utsedda

På fredagen blev det officiellt vilka som tilldelas årets stipendier från Lions Alfta. I år blev det en fotbollsspelare, en församlingsassistent och en – violast.

Annons

En viola är större, och har en mörkare ton, än fiolen. Och egentligen var det en ren slump att Nathalie Bertilsson, uppvuxen med Gävleborgs ungdomsfolkband och Hälsinge låtverkstad, som 20-åring bytte från fiolen till det lite ovanligare stråkinstrumentet.

– Egentligen var det faktiskt för att jag hade skadat handen. Men jag upptäckte rätt snabbt att det passade mig med viola. Man får spela med mera pondus, attityden passar mig, säger hon.

I våras avslutade hon en kandidatutbildning vid Piteå musikhögskola och nu går hon första året på en masterutbildning i Malmö. Och i år får hon Lions kulturstipendium.

Sportstipendiet går till fotbollsspelaren Jenny Hjolman, som bor i Umeå och spelar i det allsvenska laget Umeå IK sedan omkring ett år tillbaka.

– Jag trivs jättebra med det, med staden, laget och allt runt om, säger hon.

22-åriga Jenny har också en rad landskamper i meritlistan redan.

Den tredje stipendiaten är Sofie Aspelin, som är församlingsassistent inom Svenska Kyrkan i Alfta. Där har hon arbetat sedan 1992 och hela tiden med en inriktning mot ungdomar: allt från tjejgrupper till olika ungdomsaktiviteter och konfirmandjobb.

Mer läsning

Annons