Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trimmade mopeder skapar fortfarande oro

Buskörningen med trimmade mopeder i Alfta är lugnare i år jämfört med tidigare somrar. Men det sker, och händer det något är det sällan en försäkring täcker skadorna.

Annons

För några år sen hade många boende i Alfta synpunkter på buskörningen som skedde med trimmade mopeder. I år upplever många att det har varit lugnare, men det finns fortfarande problem. Hastigheter överskrids med råge och många kör utan hjälm.

Det vittnar Anton Ungh, boende i Alfta, om. Han tycker att det på ett sätt har blivit värre när det gäller vårdslösheten. Senast i helgen åkte han bil tillsammans med en kompis, då en person utan hjälm på en trimmad moped svischade förbi framför dem.

- Min kompis som körde fick bromsa in kraftigt. Vid vårdslös körning utan hjälm så krävs det inga höga hastigheter för att skadas allvarligt.

För några år sen gick polisen ut i skolorna tillsammans med Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, kommunen och skolorna själva och hade informationskampanjer.

De skolungdomar som inte hade lagliga mopeder fick då sina mopeder beslagtagna och trimmningen togs bort.

John Köhler vid Bollnäspolisen påpekar att ungdomarnas föräldrar också har ett stort ansvar.

- Ofta står föräldrarna som ägare till mopederna och då begår de brottet tillåtande till olovlig körning.

På försäkringsbolaget Folksam berättar Bjarne Lindén att om det sker en olycka och trimningen varit med och orsakat den, får man i normalfall ingen ersättning för skadorna på sin egen moped.

- Vi ser ju av förklarliga skäl inte positivt på trimmade mopeder.

Mer läsning

Annons