Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre OS-deltagare på samma arbetsplats

/
  • Staffan Tällberg, Kjell Hasselqvist och Lotten Andersson jobbar allihop på Viksjöfors skola.

De har alla tre tävlat i OS i olika grenar och under olika år. De jobbar på samma jobb. Och har dessutom en hel del att säga om medias bevakning av OS.

Annons

När Lotten Andersson, i dag lärare, var 11 år sa hennes pappa: "Det har startat en ny simtävling i Sverige. Om vi tränar lite hårt ett tag, två gånger per dag, tror jag att du har goda chanser att vinna. Vill du göra det?"

Lotten svarade ja, tränade hårt och levde i princip i simhallen. Hon blev så pass duktig att hon tre år senare, 1964, tävlade i OS i Tokyo. Hon kom på femte plats.

Staffan Tällberg, som är fastighetsskötare, tävlade första gången 1988, som 18-åring, i backhoppning i Calgary där han slutade på åttonde plats. Och Kjell Hasselqvist, rektor, tävlade i fyramanskanot i Montreal 1976. Han var 27 år och kom till semifinal med sitt lag, vilket ungefär kan likställas med en niondeplats.

Femte, åttonde och nionde plats i OS. Inte ett dugg illa, nästan bäst i hela världen. Men tidningarna skrev i stället om att det inte gick så bra.

Och än värre är det i dag, tycker alla tre. Redan då låg fokus på medaljer och så fort man inte tagit ett guld, silver eller brons har rubrikerna en negativ klang.

- Till exempel Sarah Sjöström nu, som kom fyra. Hon är fyra i hela världen! Men rubrikerna visar bara ett misslyckande, säger Lotten.

- Ja, vi får inte glömma att för att vara med i OS har man vunnit över många på vägen, säger Kjell.

Men trots en del press och stress ser de alla tillbaka på OS med glädje, som gett dem minnen för livet.

- Men en annan sak som också var väldigt rolig var när det var skol-SM och jag fick paddla med Olof Palme... avslutar Kjell.

Mer läsning

Annons