Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tog intryck av revisorernas invändningar

/
  • Det kan bli svårare att få politiker att ta heltidsuppdrag, om det visar sig att de förlorar tusenlappar i månaden jämfört med sin vanliga lön, anser Håkan Englund (S) som ville testa att få upp sina arvoden i nivå med lönen som rättschef inom polisen.

Socialdemokraternas Håkan Englunds nya månadslön som ordförande för barn- och utbildningsnämnden och vice ordförande i kommunstyrelsen blir sammanlagt 48 000 kronor i stället för 52 440 kronor.

Annons

Detta sedan Håkan Englund valde att dra tillbaka sin första hemställan eller ansökan. Den baseras på att hans politikerlön även följer den aktuella löneökning som motsvarar jobbet som rättschef vid polismyndigheten i Dalarna.

Det var ett jobb han tog tjänstledigt från 2010 för att kunna ägna sig åt politiken på heltid i Ovanåkers kommun.

– Kommunens revisorer hade åsikter om detta. Man kan säga att jag anpassade den nya ansökan efter det. Jag gick i stället efter den lön jag hade 2010 (48 000 kr/mån) och som jag kunde styrka, säger Håkan Englund.

Enligt den första ansökan skulle det nya månadsarvodet för att leda barn- och utbildningsnämnden (50 procent) ha blivit 26 220 kronor per månad och lika mycket för posten som vice ordförande för kommunstyrelsen (50 procent) . Det skulle ha inneburit ett lönelyft på 3 345 kronor per månad och per uppdrag.

Det tidigare arvodet låg på 22 875 per månad och uppdrag.

Nu blir det i stället 24 000 kronor i arvode per uppdrag och månad, sedan ärendet varit uppe i personalutskottet. Och sedan Håkan Englund drog tillbaka sin första hemställan.

– Jag tog del av vad revisorerna hade för synpunkter och justerade min ansökan utifrån deras uppfattning. Även om jag tycker att man kan tolka bestämmelserna på olika sätt, säger Håkan Englund.

– Det är en kompensation för den lön, som rättschef, Håkan Englund hade 2010 och som han gick in med, när han blev heltidspolitiker i kommunen, säger kommunalrådet Yoomi Renström (S) som är ordförande för personalutskottet.

Hon stödjer sig också på det nya reglementet för politikerlönerna. Ökningen av arvodena ryms också inom budget, så det krävs inget beslut i kommunfullmäktige. Det hade det krävts om den första ansökan hade gått igenom och Håkan Englund inte hade dragit tillbaka sin första ansökan.

I personalutskottet reserverade sig dock Björn Mårtensson (C) och Jennie Forsblom (KD) mot höjningen av arvodena.

För Håkan Englund var det aldrig tal om att hoppa av politiken, när det stod klart att det inte blir den för honom önskvärda löneökningen.

– Ibland är det så att man får bita i det sura äpplet. Jag gör inte heller de här politiska uppdragen för pengarnas skull. Drivkraften är inte pengarna. Även om jag kan tycka att det är rimligt att få en lön som motsvarar lönen för mitt gamla jobb, säger Håkan Englund.

Mer läsning

Annons