Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort 100-årsjubileum för Hans Lidman

/
  • Konstnären Katharina Jönsson Norling till höger visar Hans Lidmans dotter Carin Lindbäck hur utsmyckningen kommer att se ut. Hans Lidmans karaktäristiska hatt ovanpå en bok på toppen av stenen som i övrigt är tom.
  • Konstnären Katharina Jönsson Norling till höger visar Hans Lidmans dotter Carin Lindbäck hur utsmyckningen kommer att se ut. Hans Lidmans karaktäristiska hatt ovanpå en bok på toppen av stenen som i övrigt är tom.
  • TV-journalisten William Moberg Faulds var invigningstalare när Hans Lidmans sten och väg invigdes i Edsbyn.
  • Hans Malmsten från Falun är ordförande i Hans Lidmansällskapet. Han och andra sålde Hans Lidmanböcker i samband med invigningen.
  • Alfta spelmanslag underhöll vid invigningen.
  • Hans Lidmans väg går från Långgatan till Öjeparken i Edsbyn.

Nu har Ovanåkers stora kulturpersonlighet Hans Lidman äntligen fått den lokala uppmärksamhet han säkert sedan länge förtjänat med både en minnessten och en egen väg. Det här hände nu i helgen då man i kommunen firade 100-årsminnet av hans födelse med flera olika aktiviteter.

Annons

Det är nu 100 år sedan författaren, fotografen, fiskaren, hembygdskämpen med mera Hans Lidman föddes i Sveg. Han kom dock tidigt till Edsbyn där han växte upp och blev sedan orten trogen till sin död 1976.

Under helgen har han därför hyllats stort i Ovanåker genom flera olika aktiviteter. Bland annat var det under lördagen familjedag vid Mållångsboån, Lidmans Svartån, där man kunde prova på flugfiske och gå tipspromenad.

Söndagens stora födelsedagskalas inleddes med gudstjänst i Ovanåkers kyrka där man bland annat läste texter av Hans Lidman och även lade ner en krans vid hans grav. På Röda Kvarn visades man filmer med Hans Lidman non-stop under eftermiddagen. Och på museet kunde man besöka utställningen om Hans Lidman.

Jubileets huvudpunkt var ändå invigningen av minnesstenen över Hans Lidman i Öjeparken och den väg som uppkallats efter honom. Många hade därför letat sig till parken i det fina vädret för att följa ceremonin.

Ett litet aber var det väl kanske att inte utsmyckningen av stenen var klar. Konstnären Katharina Jönsson Norling från Älvkarleby är klar med sin del, som blir Hans Lidmans karaktäristiska hatt ovanpå en bok som ska vara fäst i toppen på stenen. Det ska gjutas i brons och det som har dragit ut på tiden. Nu hade Katharina Jönsson Norling sin utsmyckning med sig i vax som hon nu demonstrerade för publiken hur den skulle sitta på stenen innan invigningstalaren William Moberg Faulds tog vid.

William Moberg Faulds som gör fiskeprogram i TV4 framhöll vilken betydelse Hans Lidmans böcker haft för honom själv och många andra.

- Och i hembygds och Ovanåkersperspektiv var han ovärderlig för er, sade han bland annat i sitt tal..

Som författare, fotograf och fiskare utforskade Hans Lidman sin hembygd och många av hans böcker utspelar sig inom just Ovanåkers kommun och Hälsingland. Nordkalotten var en annan plats dit hans Lidman ofta återvände för att få stoff till sina böcker.

Hans Lidman är främst känd för sina natur- och fiskeskildringar. Men han hade också lätt att hitta de lite udda personligheterna till sina skildringar som inte alltid handlade om fiske och natur. Det var kanske därför han också kom att medverka till att Lim-Johan och hans konst kom att lyftas fram i ljuset.

Hans Lidman var också under flera år redaktör för hembygdstidskriften Hälsingerunor och även ordförande för Ovanåkers hembygdsförening.

Annons