Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora Enso ser ingen naturlig förklaring

Området som eldhärjats i Voxnabruk förvaltas av Stora Enso skog AB. De har haft personal på plats efter bränderna och kan inte förklara varför skogen har antänts.

Annons

De tre områdena som eldhärjats under nätterna mot måndag och tisdag bestod av enbart skog. Den ägs av Bergvik skog AB, men förvaltas av Stora Enso skog AB. Det är Stora Enso som har skött efterbevakningen av brandplatserna efter att räddningstjänsten har avslutat sina insatser.

- Det var två mindre bränder i går natt (natten till måndag) och vi hade personal på plats. Men när det slutade blåsa i går kväll tog vi hem dem – för en brand blossar sällan upp på nätterna och det brukar vara vind som gör att det blossar upp, säger Henrik Lenning, som är distriktschef vid Stora Enso.

Men vid klockan ett under natten mot tisdagen larmades räddningstjänsten på nytt till en skogsbrand i området. Polisen ska genomföra en teknisk undersökning på plats för att ta reda på om bränderna är anlagda.

Tror ni på Stora Enso att bränderna är anlagda?

- Vi har ingen uppfattning om att det är anlagt, utan vi avvaktar vad polisen säger.

Ser du någon naturlig förklaring till att skogen har antänts?

- Nej. Det vanligaste är att åskan slår ned och att den antänder skogen. Näst vanligast är att branden orsakas av folk som grillar. Det tredje vanligaste är en gnista från våra maskiner antänder när vi arbetar i skogen.

Vet ni hur mycket den förstörda skogen var värd?

- Nej, inte än. Det får vi återkomma till.

Mer läsning

Annons