Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora brister i brandskyddet i Gyllengården i Edsbyn – drygt en miljon satsas på åtgärder

Gyllengården i Edsbyn får bättre brandskydd. Närmare 1,5 miljoner sammanlagt kommer att satsas på åtgärder som brandsäkra dörrar och trapphallar.

Annons

Redan är 400 000 kronor anslagna och ytterligare drygt en miljon behöver kommunfullmäktige besluta om på måndagskvällen.

Bristerna i brandskyddet är betydligt större i Gyllengården i Edsbyn, än kommunen beräknade för två år sedan. Därför finns förslaget att bevilja tekniska nämnden ytterligare drygt en miljon.

Det var räddningstjänsten i södra Hälsingland som uppmärksammade brister i brandskyddet på Gyllengården. Främst är det möjligheten att utrymma byggnaden vid en eventuell brand som inte var bra.

Det finns även stora brister i möjligheten att rökevakuera utrymningstrapphusen vid en brand.

Verksamheterna i Gyllengården har förändrats genom åren. I källarplanet finns i dag till exempel en rad kontor och förändringarna i byggnaden har krävt åtgärder för brandskyddet som det tidigare inte fanns pengar för.

Kommunfullmäktige tog 2014 beslutet att satsa 400 000 för brandskyddsåtgärder i Gyllengården. Men det har kommit fram att bristerna är betydligt större än vad man trodde då.

Även själva projekteringen har på grund av bristerna blivit betydligt dyrare än man beräknade. Efter att anbuden öppnades har kommunen gjort bedömningen att kostnadsökningen blir drygt en miljon för att kunna utföra redovisade åtgärder.

Vidare placeras en modul intill Tellus förskola vid Alftaskolan. Detta för att svara mot efterfrågan på fler förskoleplatser, runt 20 stycken i höst. Förskolebarnen går i de ordinarie lokalerna och genom att flytta fritidsbarnen till modulen blir det fler platser för förskolan.

Moduler, liknande den här vid Celsiusskolan i Edsbyn, ska lösa lokalproblemen för förskola och fritids vid Alftaskolan.

Drygt 500 000 kronor kommer det att kosta att placera moduler där. Pengarna går till själva ditsättandet, markarbeten och möbler. Modulerna kommer att hyras under tre år

Det är några av de kompletterande investeringsbeslut för 2016, som kommunfullmäktige har att ta ställning till vid kvällens fullmäktigemöte.

Vidare föreslår kommunstyrelsen fullmäktige att det kommunala bolöaget OKAB näringsliv AB blir ett med det kommunala bolaget Alfta industricenter AB (AICAB). AICAB övertar OKAB:s tillgångar, skulder och eget kapital. Det innebär att 6,8 miljoner tillförs AICAB:s kapital.

Sedan 2012 har OKAB varit ett vilande bolag och nu är tanken att OKAB upphör som eget bolag. Går allt efter planerna kan fusionen bli genomförd innan årsskiftet.

Mer läsning