Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för Chifen och Yoga

/
  • Visst hade min fru glädje av hundarna, när hon nu bor på äldreboendet. Hon kunde klappa dem. Vi hade även hundar, när vi bodde i Stockholm och även vår dotter har två hundar, säger Olov Drebäck ordförande för Demensföreningen Bollnäs Ovanåker.
  • Sunnanbacken är ett av äldreboendena som berörs.
  • Joga darrar i kylan och vill in. Men dörren in till Sunnanbacken är stängd för husdjur.
  • Chifen är en av de omtyckta hundarna.

Här får man inte ta med sig hunden in. Sunnanbacken och Blåklinten är några äldreboenden som berörs av djurförbudet.

Annons

Därför får hundarna Chifen och Joga inte längre komma in på äldreboendena Sunnanbacken och Blåklinten i Alfta. Denna fråga har engagerat Olov Drebäck som är ordförande för Demensföreningen Bollnäs Ovanåker

– Det som har hänt är egentligen något som inte ska få hända, att vårdpersonalens intressen går före vården av de äldre. I det här fallet handlar det om ett demensboende som inte längre får ha sällskapsdjur som ett led i sin behandling, säger Olov Drebäck.

– Studier visar att djurens betydelse i vården ger ökad livskvalitet och stimulans för personer med demenssjukdom, säger Olov Drebäck.

Samma tankar har Ramona Söderlind och Helena Hammarström Mickelsson, som jobbar på Sunnanbacken och Blåklinten och som i två år tog med sig sina hundar för att aktivera de äldre.

– Vi tog med oss hundarna på eget bevåg för att vi fick kännedom om att djur i vården är väldigt hälsosamt för sjuka och framförallt personer med demens. Det sista en dement förlorar är känslan för djur och natur. Våra hundar har varit till stor glädje, tröst, meningsfullhet och avledning för de gamla, säger Ramona och Helena.

Det finns dock en allergipolicy som går ut på att husdjur inte ska finnas i verksamheterna med tanke på personalens hälsa. Ett undantag finns och det är avdelningen Hedrosen på Backa i Edsbyn. Det är det enda boendet där djur kan vara med.

Verksamhetschefen Urban Sundström ser svårigheter med att släppa in djur i verksamheten utifrån denna allergipolicy.

– Jag är själv en djurvän och äger hund. Men jag är också arbetsmiljöansvarig för många människor. I dag finns mycket av allergier och den personal som är allergisk mot hundar skulle få svårt att utföra sina uppdrag, säger Urban Sundström.

Det skulle leda till en ohållbar situation, eftersom personal ibland är lediga, är sjuka och har semester och då måste man även kunna ta in vikarier.

Mer läsning

Annons