Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stånk-Tommy fortsätter fira – men Ingmar vill också synas

/
  • Ingmar Andersson vill också in i rampljuset. Snart får vi höra hans monsterhit
  • Det blev ett riktigt kalasande när Stånk-Tommy fyllde 50 år. Firandet har pågått över ett år.
  • Det är roligt att turnera, bara jag slipper vara mig själv på turnén, säger Christer Johansson.

Förra året inleddes firandet av Stånk-Tommys födelsedag med en kalasturné runt om i Sverige. Många ville fira 50-åringen och spelningarna tycks aldrig ta slut för Småstadslivsgänget. Men nu tänker upphovsmannen Christer Johansson ge mer utrymme till karaktären Ingmar Andersson och showen "Klart sämsta turnén" planeras.

Annons

Den trumpna bilmekanikern med det stora egot har passerat 50-årsstrecket med råge och många, många har hyllat Stånk-Tommy när han har firats på Småstadslivsturnén.

– Vi har hela tiden fått fler bokningar och turnén har blivit mycket längre än vad vi först trott. Det är jättekul, säger Christer Johansson från Alfta, en av upphovsmännen bakom de uppskattade figurerna i Småstadsliv.

Men snart tänker Christer Johansson låta Stånk-Tommy få återgå till jobbet på verkstan. I alla fall för en tid. I stället ska karaktären Ingmar Andersson få mer plats bland Småstadslivsgänget.

– Ingmar tycker om att ta en pruttare, han ser alltid anledningar till att ta sig en stärkande sup. Jag vill beskriva honom som snäll och rolig med glimten i ögat. Men han blir lätt upprörd när saker och ting inte fungerar eller teknik som han inte förstår sig på. Ingmar har en väldigt kontrollerande fru, Johanna, som kuvar honom.

2016 kommer att bli Ingmar Anderssons år och även i den karaktären tror Christer Johansson att många känner igen sig.

– Alla har en egen Ingmar i släkten. Det finns många fruar som då och då har en trulig karl där hemma, precis som Ingmar. Vi har märkt att han är poppis i sin värld, och det beror främst på igenkänningsfaktorn, säger Christer Johansson.

Småstadslivsgänget planerar en Folkparksturné 2016 vars arbetsnamn är "Klart sämsta turnén". De sneglar också mot Norge.

– Ingmar verkar ha många fans i grannlandet om man ska tro delningarna på sociala medier. Kanske att norrmän förstår Alftamål, vi planerar i alla fall en spelning i Oslo, säger Christer.

Till turnén ska text och musik skrivas och Ingmar Andersson ska göra en monsterhit, "Prutt nr 7", tillsammans med rockabillygänget Blixters från Hedesunda.

Christer och Småstadslivsgänget har minst sagt mycket på gång. Men mitt i allt det roliga på scenen går också tankarna till vad som händer i världen, med alla människor på flykt. För några helger sedan arrangerade Småstadsliv en välgörenhetsföreställning på Gasklockorna i Gävle.

– Vi fick ihop mellan 40 000 och 50 000 kronor som vi ska skänka till någon lämplig organisation. Det kanske är en märklig kontrast att vi med vår skruvade, barnsliga humor kan hjälpa andra, men det vi ser det som att vi gör det vi är bra på, säger Christer Johansson.

Mer läsning

Annons