Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smart idé tog UF-företaget till Estland

/
  • Oskar Bremler och Jesper Forsblom kläckte idén att sälja telefonfodral med en kortficka på baksidan genom sitt UF-företag. Det tog dem bland annat till en stor mässa i Tallinn.
  • Både körkort, bankkort – och självklart bibliotekskort får plats i fickan.

Det började med ett problem som behövde en lösning – och slutade med en Estlandsresa och internationella affärskontakter. Oskar Bremler och Jesper Forsblom fick en flygande start med sitt UF-företag.
– Det har varit kanonlärorikt, säger Jesper.

Annons

Jesper går sista året på samhällsprogrammet med ekonomisk inriktning, Oskar går på teknikprogrammet. Och när det var dags att starta UF-företag i höstas slog de sig samman direkt – de tänker lika kring företagande, säger de. En snilleblixt ledde till företagsidén.

– Det började med att Oskar inte hade någon plånbok att ha korten i, men samtidigt hade han alltid telefonen med sig. Vi funderade på en lösning på det, berättar Jesper.

Lösningen blev ett telefonfodral i plast, med en kortficka på baksidan. De hittade en tillverkare i Kina som blev leverantör – och nästa smarta idé blev att låta kunderna trycka sin företagslogga på fodralet. Genom sina kontakter i UF-nätverket Enterprise without borders blev de sedan utvalda att, tillsammans med en handfull andra svenska unga företagare, åka och visa upp sig på en stor UF-mässa i Tallinn.

– Det var jättekul. Vi växte både som företagare och individer. Dessutom fick vi kontakt med en butik där som eventuellt kommer att börja sälja vår produkt.

De såg en hel del skillnader mellan UF-företagande i Estland och Sverige och är glada över de nya kontakterna de fick genom resan. Samtidigt går det bättre än de hade förväntat sig också på hemmaplan.

– Vi började med att beställa 200 fodral och hoppades att vi skulle kunna sälja dem. Men flera lokala företag har gjort beställningar och vi är redan uppe i över 500 sålda, från september till i dag!

Nu väntar studentexamen om bara några månader. Och både Jesper och Oskar funderar mycket på hur de ska göra med företaget.

– Det beror ju på var vi hamnar sen. Ska vi till exempel läsa vidare i samma stad skulle det ju gå lättare att fortsätta, funderar Oskar.

Mer läsning

Annons