Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriande behov av boendeplatser

/
  • I dag bor 14 ensamkommande ungdomar i Lyckebo i Alfta.
  • Vid Junibacken i Edsbyn kommer det att finnas tio platser från och med slutet av oktober och början av november.

Det behövs ytterligare ett boende för ensamkommande asylsökande barn och ungdomar i Ovanåkers kommun. Nuvarande boendet Lyckebo i Alfta och det planerade Junibacken i Edsbyn räcker inte till.

Annons

– Vi planerar tio platser till vid boendet Junibacken med trolig start i november. Det är klart med rekryteringen av personal dit, nio personer, säger socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S).

Dessutom söker nu kommunen en socialsekreterare som ska jobba med handläggning av ensamkommande barn, som blir anvisade till Ovanåkers kommun.

Lindgren tror att kommunen behöver skapa ett tredje permanent boende för de ensamkommande barnen och ungdomarna.

Även föreståndare Anders Pommer för boendet Lyckebo i Alfta tror utvecklingen går i den riktningen.

– Jag tror det är bra att politikerna börjar kika på det redan nu. Det kan nämligen ta tid att hitta och etablera lämpliga boenden, säger Anders Pommer.

Migrationsverket har fått skriva upp sin prognos för i år, där först 8 000 ensamkommande beräknades komma till Sverige och söka asyl. Nu väntas den siffran öka till 12 000.

I dag måste kommunen med kort varsel vara beredd att ta emot ungdomar som Migrationsverket anvisar.

Det innebär att det kommer ett fax från Migrationsverket med namn och var den asylsökande finns. Sedan har kommunen två dagar på sig att ordna det praktiska innan man tar över ansvaret för den unga asylsökande.

Kommunen har nu tillfälligt fått hyra ett hus under två månader för att klara det nuvarande antalet ensamkommande och de som beräknas komma i höst. Lyckebo i Alfta har under sommaren haft en övertalighet på fem ungdomar.

– Anledningen att vi har hyrt huset är att det är en lösning innan vi öppnar Junibacken. Vi vill inte placera de ungdomar som kommer nu och som ska bo i Junibacken tillfälligt i någon annan kommun, säger Anders Pommer.

Skulle ungdomarna tillfälligt bli placerade i en annan kommun, så skulle de sedan tvingas byta skola och boende och det vore olyckligt på många sätt, enligt Anders Pommer.

Det är också dyrt att köpa platser på den privata marknaden. Att hyra ett hus ligger inom den budget man har, men att köpa platser skulle spräcka budgeten, enligt Anders Pommer.

I Ovanåkers kommun har integrationen av de ensamkommande barnen och ungdomarna lyckats mycket tack vare att de så snabbt har kommit in i skolan. Ett exempel är den ungdom som kom i veckan och som får börja i skolan redan på måndag

I dag bor 14 ungdomar i Lyckebo och det kommer att finnas plats för tio ungdomar vid Junibacken.

I familjehem bor fem ungdomar och sju ungdomar har fått eget boende. De bor antingen själva i en etta eller två personer i en tvåa.

Mer läsning

Annons