Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seniorvolontärer hjälper till

/
  • På söndagen hölls en avskedsfest för Aklilu Dawit, som har varit volontär vid Viksjöforsbaletten. Med var även de rumänska volontärerna, deras mentorer och några av de svenska 50 plus-volontärerna som åker till Rumänien.
  • Ion Corbeanu gör de mest fantastiska arbeten i makramé. Ion förlorade sin högra arm och hand vid en olycka. Så han arbetar med bara en hand och med hjälp av knäna.

Viksjöforsbaletten gästas under juli månad av sex senior-volontärer från Rumänien. De jobbar med olika saker.

Annons

Lika många svenska volontärer som är över 50 år kommer sedan att resa från Viksjöfors till Rumänien i september.

De rumänska volontärerna har bland annat sorterat, tvättat och lagat hela Viksjöforsbalettens kostymförråd. De har underhållit bord och bänkar vid serveringen i Forsparken, Alfta. De hjälper till under Barnens dag i Öjeparken, Edsbyn.

I projektet medverkar även en volontär från Etiopien.

– Det är ganska nytt att EU nu även satsar på volontärer som är 50 plus. Sverige har fått 23 000 euro för detta utbyte och Rumänien något mindre runt 20 000, säger Helena Ehrstrand för Viksjöforsbaletten.

Andra länder som det kan bli liknande utbyten med är Italien och Portugal. Tanken med dessa projekt är att öka kunskapen och sprida förståelsen om varandras länder.

Tidigare har det varit vanligt att ungdomar har fått chansen till internationellt utbyte och komma i väg och jobba som volontärer. Äldre har frågat om det inte finns samma möjligheter för dem och nu finns det.

EU:s Grundvigt-representanter besökte häromdagen utbytet i Viksjöfors för att se hur det går.

Mer läsning

Annons