Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sässman lyfts fram

/
  • Blandningen av slåtterängar och översvämningsängar ger Sässman-området dess speciella karaktär. Risken för översvämningar har även inneburit att man låtit bli att bygga så mycket i området.
  • Lillemor Weise Fransson och Arne Fransson tycker om att promenera efter Gamla landsvägen och i Sässman-området. Området är underbart, tycker de. De känner och förnimmer gamla tider.
  • Älven Voxnan betyder också mycket för området. I älven finns det även en koloni bävrar, som man kan få se om man har tur. På land kan man ofta se rådjur.
  • Gamla landsvägen är något av en pulsåder genom hela Sässman-området. Men ekonomin för underhållet av vägen är en fråga att lösa, eftersom det är flera markägare med i bilden och vägen inte har rätt till statligt stöd.
  • Mimmi Göllas som har jobbat med förstudien av Sässman ser en rad möjligheter i området. I sin studie tar hon upp fågelskådningen, natur- och kulturvärdena och hur man skulle kunna samordna infarten till området.
  • Gamla landsvägen slingrar sig genom Sässman-området. Det finns önskemål om att även kunna använda Gamla landsvägen vintertid. Därför måste vägen börja plogas igen. Någon form av gemensamt underhåll sommartid är önskvärt.
  • En tanke är att i dialog med markägarna dra upp riktlinjerna för den framtida skötseln och skapa en skötselplan. Det gäller till exempel hur älvbrinken ska skötas och hur man kan restaurera betesmarker.
  • Sässman-området har blivit något av en lunga för många innevånare. Motionärer, fågelskådare och hundägare är bara några exempel på grupper som använder sig av området.
  • Hasse Wennberg, Rolf Voxberg och Jan Arvidsson ska gå till Duvberg och vända. Det är härligt, när man på våren kan börja gå efter Gamla landsvägen igen. Området är en väldig tillgång, tycker de.

Sässman med Gamla landsvägen strax utanför Edsbyn är ett populärt naturområde att vistas i. Området har en läkande effekt både fysiskt och psykiskt. Mimmi Göllas är nu klar med en förstudie om hur Sässman-området skulle kunna utvecklas.

Annons

– Området är finare än vi tror. Det här området är också lite speciellt, eftersom det är ett Natura 2000-område därför är det samrådsplikt när det gäller förändringar. Det är främst fågellivet som har lyfts fram, eftersom området är rikt på flyttfåglar vissa perioder under året då de passerar. Det som görs där får inte hota fågellivet, säger Mimmi Göllas.

Fågellivet hänger också ihop med insektslivet, som är ett annat naturvärde.

Det är Arne Stenberg, fysisk planerare vid kommunen, som har tagit initiativet till att förstudien görs. Genom Lokala naturvårdssatsningen (LONA), som Naturvårdsverket är huvudman för och som ger bidrag till olika projekt via Länsstyrelsen, har Ovanåkers kommun fått pengar för att kunna genomföra förstudien.

Läs mer om planerna för Sässman och Gamla landsvägen i måndagens (9/5) Ljusnan.

Mer läsning

Annons