Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkrare för synskadade

/
  • Lotta Drebäck och Håkan Stockhaus vill att barnen ska ha en så säker skolväg som möjligt. Därför har de skrivit till kommunen om att busshållplatserna på Bränderna i Alfta ska förbättras för synskadade.
  • Lotta är uppväxt i Stockholm och hon har varit synskadad sedan födseln. Men det var inga större problem att växa upp i en storstad.
  • Busshållplatserna vid Alftas östra infart fick också vänta innan det kom busskurer dit. De kom på plats i somras.
  • Det är ofta jag som handlar och mycket skjutsande blir det, säger Håkan Stockhaus den enda i familjen som har 100-procentig syn.

Håkan Stockhaus och Lotta Drebäck i Alfta kämpar för att busshållplatserna för Bränderna förbättras för synskadade. I familjen är tre av fyra medlemmar synskadade och ser ungefär mellan fem och tio procent av vad en vanlig seende ser.

Annons

– Jag och barnen har knappt ledsyn. Det innebär att jag till exempel inte kan ta mig fram i främmande miljöer utan hjälp, säger Lotta Drebäck som, liksom barnen, har en medfödd synskada.

Det är för barnens skull, 12 och 16 år gamla, som Håkan och Lotta skrev till kommunen och påtalade bristerna vid busshållplatserna. I dag är det svårt för synskadade att veta var kanten mellan bussfickan och trottoaren är, eftersom markering saknas. Det försvårar både en säker av- och påstigning.

Håkan och Lotta har noterat att andra busshållplatser i närheten har markerade kanter, vita med bubblor, men inte de där deras egna barn kliver på och av varje skoldag. Deras dotter går i Alftaskolan och sonen går i Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

För synskadade barn och ungdomar är det också viktigt att ha en assistent med sig i skolan. Främst för den sociala delen, men även för att hänga med i undervisningen, enligt Håkan och Lotta. Men det är inte en självklar rättighet.

– En brist i dag är att det finns ingen direkt ansvarig tjänsteman i kommunen för handikappfrågor, som allmänheten kan vända sig, säger Lotta.

Hon tycker också det är märkligt att ingen ansvarig har vänt sig till henne och frågat hur det kan vara att ha nedsatt syn. Det är till exempel viktigt för synskadade att kanter på trottoarer eller trappsteg är markerade med någon färg, helst vit eller gul, annars flyter allt ihop till en grå massa.

Både Lotta och Håkan konstaterar att bra belysning är väldigt viktigt för de som är synskadade. Därför var det inte bra att vägbelysningen vid busshållplatserna vid Bränderna i Alfta togs bort. Lottas pappa Olov Drebäck och andra kämpade för att få tillbaka belysningen och den kom tillbaka till slut.

Mer läsning

Annons