Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksungdomsläger vid Skålsjögården

/
  • I eldpallkojan vid Skålsjögården var det affär, Topp-livs. Där kunde deltagarna köpa matvaror, stormkök och filtar med mera. Emil Sandnabba och Lotta Wåhlberg tömde på söndagen butiken.
  • Under den gångna helgen har Civilförsvarsförbundet haft ett riksungdomsläger i och vid Skålsjögården. De kom från Skellefteå i norr till Halmstad i söder.
  • Ni är välkomna tillbaka, sade Åke Andersson som driver Skålsjögåren med sin fru Elisabeth. Vi kommer gärna tillbaka. Det var ett bra ställe att vara på, sade Jannike Wåhlberg.

Civilförsvarsförbundet anordnade ett riksomfattande ungdomsläger med runt 25 ungdomar vid Skålsjögården i helgen. Ungdomarna kom från orter som Halmstad, Norrköping, Vadstena, Stockholm, Falun, Hedemora och Skellefteå..

Annons

– Vi har lärt ut kunskaper som är bra att kunna för folk. Det är bra att veta hur man fixar värme, belysning och vattenrening när det har blivit ett stort strömavbrott, säger Jannike Wåhlberg för Civilförsvarsförbundet för Dalarna och Gävleborg.

Under utvärderingen av utbildningen var det många deltagare som tyckte att det hade varit lärorika dagar. De hade fått träffa många nya och trevliga bekantskaper. Det blev även några utbildningar som i hjärt- och lungräddning och första hjälpen.

Däremot gick åsikterna isär hur trevligt det hade varit med det myckna snöandet som drabbade området på fredagen och lördagen. Någon tyckte man hade haft otur med vädret medan andra tyckte man hade haft tur.

För i en av övningarna, som utgick från krishanteringsprogrammet Blackout, var scenariot att ett häftigt snöoväder under fyra dagar hade slagit ut elen. Även på riktigt var elen avslagen.

Deltagarna delades in i fyra familjer, som hade olika förutsättningar att klara krisen.

Mer läsning

Annons