Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rififikupp på Statoil

/
  • Statoil i Edsbyn drabbades av en så kallad rififikupp under fredagsmorgonen.
  • Anna Rensbo upptäckte inbrottet när hon kom till jobbet på fredagsmorgonen. Ägaren Patric Bergqvist konstaterar att det är första gången man drabbas.

Ett inbrott av det mer ovanliga slaget har skett i Edsbyn i natt. Någon har brutit sig in på Statoil i centrala byn genom att bryta upp ett hål i taket och klättra ner.

– Vi vet inte än om det är ett insiderbrott, säger polisen Ove Norberg.

Annons

Det var tidigt i morse som det upptäcktes att någon tagit sig in på Statoil och stulit tobaksvaror till ett okänt värde. Förövarna har använt sig av en lite ovanlig strategi: man har tagit sig in genom taket. Därefter har man brutit upp ett kassaskåp och fått med sig tobaksvarorna.

När Anna Rensbo kom till jobbet upptäckte hon inbrottet. Men hon märkte det inte på en gång.

– Jag kom in och allt såg ut som vanligt men det luktade bränt, som av brända kablar. Så jag gick in för att se vad som luktade och inne i personalens omklädningsrum upptäckte jag att taket var trasigt och kassaskåpet uppbrutet. Då fick jag panik! Bara tog jackan och sprang ut igen, berättar hon.

Kassaskåpet som inbrottstjuvarna bröt upp var tomt. Däremot fick förövarna med sig en hel del tobaksvaror från butiken.

– Vi vet inte hur mycket än, vi håller på att inventera nu, berättar ägaren Patric Bergqvist.

Stora delar av lokalerna är larmade men vid inbrottet utlöstes inga larm. Antagligen var det därför de valde den vägen. Och Bergqvist tror att det var ett välplanerat brott:

– De gick genom både yttertak och innertak, med stegar och grejer, så det är ju ingen impulsgrej direkt. Men nu ska varenda vrå bli inbrottslarmad här.

– De har kapat upp taket med hjälp av verktyg och klättrat ner. De här juvelerna gjorde väl bedömningen att det fanns skäl till den vägen in, säger polisen Ove Norberg.

Mycket pekar på att förövarna känner till lokalerna.

– Det krävs ju lite kunskap för att gå in via taket. Man måste hitta i fastigheterna och det har man gjort i det här fallet. Utan att gå in på detaljer har man haft en viss lokalkännedom. Men vi vet inte än om det är insiderbrott eller om de bara varit och utforskat tidigare.

Byggnaden är larmad, men inga larm sattes igång vid inbrottet.

Polisen har upprättat en anmälan och under fredagen kommer en teknisk undersökning att genomföras. Polisen vill också gärna ha in tips från allmänheten.

– Om det finns vittnen som sett bilar eller personer röra sig i området mellan 00.30 och 05.00 på morgonen vill vi gärna veta det. Allt tyder på att de har haft en bil, eftersom de både hade verktyg med sig och fick med sig en hel del tobaksvaror, säger Norberg.

På Statoil väntar nu reparation av taket, kontakter med försäkringsbolag och en hel del städande.

– Jag har jobbat 17 år i Stockholm så jag har haft en del inbrott, även om det är första gången vi drabbas här. Man blir sur och får en massa extra jobb men det är ingen idé att hetsa upp sig, konstaterar Bergqvist.

Mer läsning

Annons