Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renoverar ljuskrona

/
  • Ljuskronan måste först göras ren från spån och damm. Den är över 100 år gammal och under många år hängde den i en av logarna vid hälsingegården Löka, i Gundbo utanför Alfta. I Mattsmyra kapell finns en större variant med plats för 36 ljus, berättar Lennart Östningsgård.
  • En av kronans armar är av och ska lagas. Lennart tänker använda så mycket som möjligt av det gamla materialet och bygga på med nytt.
  • Några av utsirningarna på ljuskronans armar måste bytas ut.
  • Den övre delens utsirningar är oskadda.
  • Trä är ett levande material. Det är föränderligt och lätt att skapa i. Men det innebär också, som jag fick erfara som produktutvecklare, att det kan bli många tillfällen då man gör fel innan det blir bra, säger Lennart Östningsgård.

Lennart Östningsgård utför ett spännande uppdrag. Han renoverar en 100-årig ljuskrona i trä.

Annons

– Jag får väl skylla mig själv. Jag erbjöd mig att renovera ljuskronan. Hembygdsföreningen vill skänka tillbaka ljuskronan, men jag tycker att vi inte kan ge tillbaka den som kronan ser ut i dag. Därför har jag tagit på mig att renovera den ideellt, säger Lennart Östningsgård med ett leende.

Försiktigt borstar Lennart bort damm och smuts med en liten tandborste. Han vill inte skada det gamla trädet, utan jobbar sig systematiskt igenom den vackra ljuskronan bit för bit. Det är många skrymslen och vrår att gå igenom

Troligen har den pampiga träkronan med plats för 18 ljus en gång i tiden hängt i kapellet i Mattsmyra. Tanken är nu att renovera ljuskronan och sedan skänka den tillbaka dit. Den är tillverkad av fura och björk.

Det är styrelsen för Alfta sockens hembygdsförening, som har beslutat att skänka ljuskronan till Mattsmyra.

För Lennart väntar nu ett arbete som beräknas ta mellan 40 och 80 timmar i anspråk i hans verkstad, norr om Alfta. I den varma delen av byggnaden brukar han renovera gamla allmogemöbler och i den kalla delen fönster.

Mer läsning

Annons