Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renoverar i Gräsbo

/
  • – Fäbodarna hör till vårt kulturarv. Därför är det jättebra att kunna bevara färbodmiljöer till eftervärlden. I Ovanåkers kommun finns så väldigt fina fäbodar. De är stora och fina, säger Per Norgren.
  • Per ska även renovera de gamla blyinfattade fönstren tillhörande stösset. Det rör sig om fyra bågar. Han beräknar att det kommer att ta en vecka att laga fönstren.
  • Både fäbodstuga och stöss/källarbod har fått sina tak renoverade. På stösset/källarboden ligger det nu ny pannplåt eller kulturplåt. Taket är cirka 20 meter långt.
  • Här jobbar Per med att kryssmäta för de gamla fönstren. Det är inte längre 90 graders vinkel som gäller. Vinklarna i fönsterbågarna har med tiden blivit skeva.
  • Per försöker bevara så mycket som möjligt av det gamla virket. Men ruttna delar måste ersättas, här del av yttertrappen och räcket.
  • Fäbodstugan och stösset/källarboden är nyrenoverade utvändigt.
  • En del av de gamla och skadade tegelpannorna ligger på vagnen för borttransport.
  • Fäbodhunden Tessu har varit med Per på många renoveringar under årens lopp.
  • Det är inte många som har en sådan utsikt på sitt jobb. Men det här är vad Per Norgren har kunnat blicka ut över, när han har jobbat vid Pansnils fäbod i Gräsbo.

Byggnadsvårdare Per Norgren är på väg att avsluta renoveringen av Pansnils fäbod. Fäboden är en av de sju vallarna i Gräsbo cirka åtta kilometer nordväst om centrala Edsbyn.

Annons

Fäboden ägs av Lars och Karin Jonsson. Mimmi Göllas gjorde en besiktning av fäboden i november 2009 och den ligger till grund för de åtgärder Per har gjort.

Under september och oktober har Per renoverat fäbodstugan och stöss/källarbod utvändigt. För att kunna bevara byggnaderna i denna fäbodmiljö har han gjort ett omfattande underhåll med bland annat omläggning av taket på stöss/källarbod till pannplåt för att hindra skador på grund av att vatten kommer in.

Han har även plockat ner allt taktegel på fäbodstugan och skrapat rent alla pannor från mossa, som suger åt sig fukt. Han har lagt ny underlagspapp och gjort nya vindskivor. De tegelpannor som är oskadda har han sedan lagt tillbaka.

Yttertrappen har restaurerats på så sätt att ruttna delar har tagits bort och ersatts av fräscht trä. Räcket har fått tillbaka sin forna glans.

Läs mer om Pansnils fäbod och Per Norgrens projekt i torsdagens (20/10) Ljusnan.

Mer läsning

Annons