Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO-protest mot skatterna

/
  • Siver Karlsson, Roger Torvidsson och Roland Mähl från PRO påpekar att vid pensionsreformen 2003 beslutades att lön och pension skulle beskattas lika. Det har regeringen sedan gått ifrån, utan någon kompensation, anser de vidare.

PRO protesterar nu mot de orättvisa skatterna. Varför ska pensionärerna betala många hundralappar mer i skatt varje månad än en yrkesverksam med samma inkomst, undrar Siver Karlsson, Roger Torvidsson och Roland Mähl från PRO.

Annons

De stod på måndagen dels i Edsbyhallen, dels i Konsum och delade ut information till förbipasserande. Budskapet är att PRO kräver rättvis skatt för pensionärer.

– Det var kongressen i våras som beslutade om en aktion om de orättvisa skatterna, säger Roger Torvidsson som är ordförande lokalt för PRO.

Vad är det som är orättvist?

– Det är dels förvärvsavdraget som de som jobbar kan göra, dels bromsen i pensionssystemet som vi vill ha bort som ger den här orätttvisan. På grund av bromsen och förvärvsavdraget har vi pensionärer en lägre pension i år, än 2009, säger Roger Torvidsson.

Hur slår pensionen för dig?

– Jag har haft en skaplig lön, så det slår inte så hårt mot mig. Men vi mötte en kvinna i dag som får ut 7 000 efter skatt i pension och ändå ska hon betala högre skatt, säger Roger Torvidsson.

– Min pension räcker inte till alla månader. Det är tur att man har en buffert. Jag tänker också på par, där en faller ifrån, säger Siver Karlsson.

– Jag har förmånen att få en skaplig tjänstepension, säger Roland Mähl.

Mer läsning

Annons