Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pridepremiär i Edsbyn: "Handlar om att vara stolt över sig själv"

/
  • Janne Andersson, Ulla-Marie Nilsson och Majs Keller.
  • Majs Keller var med och drog i gång Pride i Söderhamn. Nu är det Edsbyns tur.

Den 19 augusti kan edsbyborna gå på parad för att hylla mångfalden – utan att åka hemifrån. Ulla-Marie Nilsson och Janne Andersson från Edsbyn har slagit sina hjärnor ihop med Majs Keller från Söderhamn, som har varit med och satt Söderhamn Pride på kartan.

Annons

Pride i Söderhamn har funnits i fyra år, och nu är det dags för edsbyborna att festa och hylla mångfalden. Idén kom av att Majs Keller, vice ordförande på RFSL i Hälsingland, på ett socialt forum läste ett inlägg av Kim Roos som undrade om det inte kunde bli Pride i Edsbyn. Majs hängde på och hörde av sig till Ulla-Marie Nilsson och Janne Andersson som tyckte att det var en jättebra idé.

Läs mer: Tolerans är ett tydligt mått på demokrati - därför behövs Pride

Ulla-Marie Nilsson är folkhälsosamordnare i Ovanåkers kommun, och Janne Andersson har lång erfarenhet av att jobba med sex- och samlevnadsfrågor på högstadiet på Celsiusskolan i Edsbyn.

– Jag tycker att det är extra viktigt med ökad kunskap bland de som möter elever. Det är förstås viktigt bland elever också, men kanske i första hand att alla elever får ett bra bemötande av vuxna, säger Ulla-Marie Nilsson.

Stockholm var först med Pride i Sverige. Idag firas Pride på ett femtiotal orter i Sverige. Först ut efter Stockholm var Eskilstuna.

– Eskilstuna var med och banade vägen för mindre orter, säger Majs Keller, som fått Söderhamn att stoltsera med ett stort program under Pride.

I Gävleborg har förutom Söderhamn även Gävle och Hudiksvall börjat med Pridefestivaler. Även om många är nyfikna kan det vara svårt för någon att gå första gången.

– Många är säkert tveksamma, det finns en osäkerhet, eller blyghet, tror Ulla-Marie Nilsson.

Många av Janne Anderssons kolleger är intresserade av att gå att gå i tåget. För honom handlar det bland annat om stolthet att gå med.

– Pride handlar om att vara stolt över sig själv. Jag och min man flyttade till en fäbodvall i Edsbyn för 27 år sedan. Vi var annorlunda både genom att vara stockholmare och att vi var två män som lever ihop.

Läs mer: Efter Idol – Nicolas har gjort den officiella låten för Pride i Edsbyn

Trion tycker att det är extra kul att Svenska kyrkan i Alfta och Ovanåker ska gå med i tåget.

Ulla-Marie Nilsson känner också flera personer som är medlemmar i frikyrkor, som ska gå med i Pridetåget. Det ser ut att kunna bli en stor händelse för Edsbyn.

– Alla större idrottsföreningar har anmält intresse att gå med i tåget. Det är jättekul, säger Ulla-Marie Nilsson.

Det finns människor som väljer att flytta från småstäder för att de känner att de inte passar in. Ulla-Marie Nilsson tror att Pride i Edsbyn kan vara någonting som kan engagera människor och gör att några väljer att flytta tillbaka, att de känner att de har en plats i samhället.

Majs Keller flyttade från Söderhamn, men återvände, och arbetar nu med att människor ska känna att de har en tillhörighet även om de inte passar in i normen.

– Jag har själv förändrats och blivit tryggare. Då är det lättare att förändra annat, utan att behöva vara arg eller besviken, säger Majs Keller.

Att människor inte vågar berätta vilka de egentligen vill vara och hur de vill leva, är en stor ohälsofråga, tycker Ulla-Marie Nilsson.

Under Pride i Edsbyn kommer deltagarna bland annat att kunna lyssna på en föreläsning av Camilla Gisslow, som berättar om när hennes barn föddes som flicka, men redan som fyraåring berättade att hon var en pojke.

– Näsdukarna på Röda Kvarn i Edsbyn kommer att ta slut, säger Ulla-Marie Nilsson.

Förutom Pridetåget planeras en efterfest på Idrottsparken med bland andra Simon Zion och Melanie Wehbe. 

Hälsinglands Idrottsförbund, SISU, sponsrar en föreläsning tillsammans med Edsbyns IF, föreläsningen har temat "HBTQ inom idrotten". I en annan föreläsning talar Maria Hansson Nielsen på temat "Från rikshomofob till transaktivist". När hon varit och handlat har det hänt att hon blivit stoppad i en butik på grund av sin könsidentitet. Majs Keller poängterar att det inte bara blir bättre hela tiden. Det finns fortfarande samhällsproblem som hindrar människor att känna sig inkluderade.

– Vissa säger att det går framåt, men det är viktigt att prata om det som inte fungerar, det som folk inte tror längre finns, säger Majs Keller.

Pridefestivalen är den 19 augusti. Skolorna börjar 22 augusti, så Janne Andersson tror att många har kommit tillbaka till Edsbyn till dess från semester och sommarlov.

– Jag tror att många kommer hem till dess, säger Janne Andersson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons