Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per fortsätter buföra

/
  • Per Önnerstam i Vängsbo tar väl hand om djuren. Det är också svårt att ta farväl om ett djur måste slaktas. Ett djur är en personlighet. Jag brukar tänka igenom det som har varit, innan ett djur skickas i väg, säger Per.
  • Per har totalt ett 40-tal djur. Han har främst kor och kvigor. Av dessa är ett 20-tal fjällnära kor.
  • FOTO: STAFFAN ILJEGÅRDDet är en mäktig syn, när man möter Per och hans djur, tycker Staffan Iljegård som har tagit denna bild.
  • Det känns ganska bra att föra djuren hem. Dom följer med en och det har gått bra under sommaren, säger Per.
  • Det är sällan jag stöter på någon, när jag är ute och går med djuren. Det kan hända att jag möter någon som jagar, säger Per Önnerstam.

Per Önnerstam i Vängsbo lever för och med sina djur. Han vårdar även en gammal tradition, buföringen, när man går med djuren till och från både sommar- och höstbete.

Annons

Han går med sina djur både till och från sommarbetet i Homnabo och Dalarå. Dalarå ligger nära Torrbergsbo, norr om Vängsbo.

– Det är lämpligare att gå med djuren, än att köra dom i en transport. Det går också fortare. Det skulle annars ta fyra-fem vändor att köra djuren. Det skulle ta en hel dag, säger Per.

Per har ett 20-tal fjällnära kor och ungdjur som han låter beta i Homnabo och Dalarå.

– Det känns också roligt att upprätthålla en tradition. Man kunde förr göra enorma vandringar på tre-fyra mil med djuren.

Per brukar ta hem djuren, när den första snön kommer. I år var det så dags i början av november att ta hem djuren. Han hade Leif Persson med sig när han gick denna gång. Det låg ett bra tjockt snötäcke då.

Mer läsning

Annons