Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappagrupperna viktiga för deltagarna

/
  • Samtalsledaren Benny Backeby tillsammans med pappagruppens John-Erik Ondahl, Christian Olars och Niklas Nordlund.

Blöjbyten, vaknätter och barnens utveckling – men inga amningskupor eller gravidkilon. I pappagrupperna är det bara pappornas frågor som avhandlas.

Annons

John-Erik Ondahl är en av deltagarna och han är glad att gruppen finns:

– Det är jätteskönt att få det här nätverket.

Tre småbarnspappor slår sig ner i konferensrummet. De småpratar, häller upp kaffe och kommer omedelbart in på det stora gemensamma samtalsämnet: barnen. De pratar om sovrutiner, föräldraskapet och hur man är beredd att göra nästan vad som helst för att locka fram ett leende hos den nya familjemedlemmen.

Första gången de sågs var för några månader sedan. Då var de alla blivande förstagångsföräldrar som gick i samma föräldragrupp. Och efter en av träffarna fick alla blivande pappor stanna kvar en stund för att träffa Benny Backeby.

– Jag sa att jag ville låna dem någon minut, det blev två timmar, säger han och skrattar.

Benny är utbildad pappagruppledare och syftet med träffen var att få papporna att gå med i en gemensam pappagrupp.

De första två träffarna handlade om de blivande pappornas förväntningar. Hur de trodde att det skulle bli att bli pappa och vad de oroade sig för. Vid den tredje var allihop plötsligt pappor.

Det här är den fjärde och sista träffen. Nu handlar det mycket om den nya föräldrarollen. De byter erfarenheter och berättelser om vaknätter, omgivningens sätt att hantera att det kommit ett nytt barn – och relationen till barnets mamma.

– I föräldragruppen där mammorna är med kan man lätt hålla tillbaka och inte prata så mycket. Man vill inte kliva någon på tårna. Och mycket är ju anpassat för mammorna, så det är jätteskönt att ha det här forumet, tycker Christian Olars.

Mer läsning

Annons