Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Översvämningar i Alfta

/
  • Carina Häggblom och Mats Nordqvist kom hem från semester i Skåne, och möttes av en översvämmad gårdsplan och en bortspolad väg till garaget. Med på bild är också sonen Elias Nordqvist.
  • Anna Jonasson och Lars-Erik Jonasson tittar till mark som blivit underminerad. Bakom syns huset och den bortspolade gårdsplanen.
  • På Timotejvägen har Räddningstjänsten satt in pumpar som forslar bort vatten. Boende hjälper också till. På bild Lasse-Bror Andersson och Nils Amundrud.

Under tordagskvällen fick Räddningstjänsten åka ut på fyra larm om översvämningar i Alfta.

Annons

En översvämmad bäck på Nordanåområdet är orsak till tre av översvämningarna.

Där har det det runnit in vatten i källaren i tre stycken flerfamiljshus på Timotejvägen och två olika privata bostadshus har drabbats. I ena huset forsade vatten in på gårdsplanen och spolade bort vägen till garaget. I det andra huset har vatten tagit sig in i trädgården, spolat bort vägen till infarten samt underminerat mark. Det fjärde larmet gällde även det ett privat bostadshus, där trädgården tagit in vatten från en intilliggande gräsplan.

Alla fyra områden är besiktigade av Räddningstjänsten, som bedömer att det område som behöver en aktiv insats är Timotejområdet, där pumpar just nu dränerar bort vatten.

Finns det någon risk med att marken blivit underminerad vid ett av bostadshusen?

- Det finns alltid en risk. Marken kan ge vika och förskjuta huskroppar när marken är så pass vattensjuk som den blivit, säger Per Palm vid Räddningstjänsten.

Räddningstjänsten bedömer ändå att inga fler åtgärder än den vid Timotejområdet behöver göras just nu, och råder drabbade att ringa Ovanåkers kommuns fastighetsavdelning i morgon.

Mer läsning

Annons