Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanåker tar time out: "Situationen är rena rama vilda västern"

/
  • Ovanåkers kommun har i dag två överfulla HVB-hem för ensamkommande. I februari tar man det tredje i bruk och fram till dess, gör man en paus i mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar
  • Situationen är rena rama vilda västern tycker jag. Så här går det inte att hålla på, säger socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S).

Ovanåkers kommun har tagit en paus när det gäller mottagandet av ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Kommunen väntar på att det tredje HVB-hemmet för ensamkommande tas i bruk och det gör det den 1 februari. Just nu pågår rekryteringen av personal till ett fjärde HVB-hem i kommunens regi och som planeras komma i gång i juni.

Annons

– Vi har absolut inte satt stopp för mottagande av ensamkommande. Vi gör en paus tills vi kan härbärgera folk. Vi har inga fler sängar just nu. Vi ska stegvis ta emot fler under 2016. Och flyttar någon finns det plats för en ny, säger socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren (S).

Läs mer: Lex Sarah-anmälde klarar inte att utreda ensamkommande

Just nu är trycket stort på kommunerna, när det gäller Migrationsverkets aviseringar från de ankomstkommuner dit flyktingungdomarna först kommer. Ovanåkers kommun har bara haft två-tre dagar på sig att ordna en plats, men på senare tid med ännu kortare varsel.

– Situationen är rena rama vilda västern tycker jag. Så här går det inte att hålla på, säger Jan-Åke Lindgren.

Senaste aviserade ensamkommande ungdomen till kommunen anlände på natten. Och det var socialjouren som snabbt fick fixa fram ett hotellrum. Innan ungdomen fick komma till ett av kommunens HVB-hem, som nu är mer än fullbelagt, enligt Jan-Åke Lindgren.

Socialnämnden fick vid sitt senaste sammanträde information om hur läget är främst för de fem socialsekreterare som jobbar med barn och unga. I dag hjälps alla fem åt med utredningar och uppföljningar som rör ensamkommande, enligt Jan-Åke Lindgren.

Kommunen har sökt efter en socialsekreterare, som enbart ska jobba med ensamkommande. Men enligt Jan-Åke Lindgren är det i dag svårt att få sökande.

– Vi har kort om folk och vi är i ett läge, då vi måste fundera på hur vi ska prioritera och vilka omprioriteringar som måste göras. Vi har sagt att vi kan inte ta emot fler ensamkommande förrän den 1 februari, då det tredje HVB-hemmet tas i bruk. Då får vi tolv platser till. Just nu har vi två överfulla boenden och fyra ungdomar som bor utanför kommunen, säger Jan-Åke Lindgren.

Läs mer: Socialtjänstens brister måste åtgärdas

Sammanlagt rör det sig om 52 ensamkommande, som kommunen har ansvar för. Några av dessa bor också i lägenheter.

Kommunen har ansvar för att utredningarna om de ensamkommande görs, även för de ungdomar som är hänvisade att bo utanför kommunen. Vilket, enligt Jan-Åke Lindgren, gör arbetet besvärligt. Kommunen har även skyldighet att var sjätte månad göra en uppföljning för varje ungdom.

Vidare tog socialnämnden ett beslut som gäller nyanlända i kommunen, det vill säga flyktingar som har fått uppehållstillstånd.

Eftersom det tar tid innan nyanlända i dag kan få etableringsersättning från arbetsförmedlingen, så får de under tiden de väntar ekonomiskt bistånd från kommunen. Socialnämnden har beslutat att biståndet följer de normer som gäller för kommunens försörjningsstöd.

– Det gör det lättare att hantera och det blir mer rättsäkert, säger Jan-Åke Lindgren.

Läs mer: Ensamkommande barn offer för människohandel

Mer läsning

Annons