Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombyggt storkök

/
 • Anna-Lena Jonsson, Marianne Senocak, Maria Johansson, Kristina Andersson, Katrin Brandt och Ingela Eriksson heter en del av gänget som jobbar i det toppmoderna köket i Sunnangården. Bra rutiner, framförhållning och bra samarbete är några faktorer som får arbetet att flyta i ett storkök.
 • Katrin Brandt jobbar i det ombyggda diskrummet. I den nya diskmaskinen använder man sig av granuler, små kulor, som slår sönder smutsen och är arbetsbesparande. Tidigare fick man gnugga och gnugga blecket.
 • Maria Johansson visar runt i de nya förrådsutrymmena för rotfrukter (bilden), konserver, grönsaker och torrförråd för bland annat mjöl och pasta på nedervåningen. Man arbetar också efter ett nytt flödesschema (HACCP).
 • Kerstin Eriksson och Carina Lindström hjälps åt i det lilla köket vid Sunnangårdens matsal. Det är nytt och fräscht i det ombyggda storköket, men det kan kännas trångt och stressigt en del dagar, tycker Carina som även jobbar i storköket.
 • Det finns en hel del i torrförrådet, som påminner om ett större skafferi.
 • Det nya frysrummet är en av Maria Johanssons favoriter.
 • Värmeskåpen på hjul skickas till Gyllengården och andra gruppboenden i Edsbyn. Det är EGAB som sköter frakterna.
 • Maria Johansson i det ombyggda köket, där all utrustning är skinande ny.
 • Promix-grytan som rymmer 200 liter underlättar för personalen, när man till exempel ska laga köttfärs. Grytan tumlar runt köttfärsen som man tidigare fick göra vid stekbordet och som var påfrestande för axlarna.
 • Till vänster ligger förråden för mejeri- och köttvaror. Leveranserna kommer två gånger i veckan från Menigo, som levererar kött och det mesta kommer från grossisten Servera.
 • Maria Johansson visar hur det ser ut i packrummet. Arbetsbänken är höj- och sänkbar och här svetsar man plast på matlådorna, som ska ut. Tre personer jobbar varje dag med att packa matlådorna och få ut dem i tid.
 • Köksdelen vid Sunnangården byggdes i början av 1980-talet. Nu har en stor ombyggnad gjorts.

Storköket vid Sunnangården i Alfta är ombyggt för 8,4 miljoner. Vi passade på att få en rundvandring i de fräscha lokalerna tillsammans med husmor Maria Johansson.

Annons

Köket servar äldreomsorgen i Alfta och Edsbyn plus lagar skolmaten till Alfta, Runemo, Viksjöfors och Knåda. Man räknar med att laga mellan 400 och 450 lunchportioner där per vardag och 150-160 kvällsmatsportioner.

Det är Alfta-Edsbyns fastighets AB som äger fastigheten och som står för ombyggnaden och kommunen hyr lokalerna. Ombyggnaden har skett inom befintliga ytterväggar. Den började den 14 februari och personalen kunde flytta in igen i september.

Storköket i Sunnangården har fått en utökning när det gäller förvaringsutrymmena. Utrymmena i markplanet med in- och utlastning av råvaror och färdiglagad mat är helt ombyggda med nya innerväggar och nytt golv. All utrustning i köket är splitterny.

Med matsalen i Sunnangården jobbar 14 personer där.

Efter en del problem med det elektriska och tekniska har verksamheten kommit igång i köket. Man har även hunnit arbeta ihop sig i arbetslaget.

– Nu känns det bra. Det var en stor omställning att komma hit. Mer än hälften av de som jobbar här kommer från Gyllengårdens kök, som kommer att användas av de som jobbar i Celsiusskolans kök när det köket byggs om. Vi är glada att våran ombyggnad nu är gjord, säger Maria Johansson.

Klockan sju på morgonen startar arbetet i köket. Förmiddagarna är alltid hektiska. Det bästa med ombyggnaden är det nya frysrummet och den stora promixgrytan i köket, tycker Maria. I 200-liters-grytan kan man tumla runt köttfärsen och slipper stå vid stekbord och göra det jobbet för hand. Det spar axlarna.

Mer läsning

Annons