Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olivia har redan siktet inställt

/
  • Olivia Olsson har nyligen fyllt 13 år och är redan en meriterad fotograf. Kameran fick hon råd med bland annat genom att sälja jultidningar.
  • Olivia Olsson har fått sitt första bröllopsfotouppdrag i sommar.
  • Olivia berättar: Michael Olsson & Cornelia Johansson. Bilden är tagen på Ol-Anders. En av mina favoritbilder inom kategorin kärleksporträtt, bilden visar känslorna ganska starkt.
  • Olivia berättar: Evelina Persson. Bilden är tagen vid Scandic. Jag fotograferade Evelinas bal, och efteråt så gick vi ner vid vattnet och fotograferade några porträtt.
  • Olivia berättar: Tova Jäderberg. Bilden är tagen i Öjeparken. Jag var och riggade platser med min kompis Tova, inför balporträtten som skulle ske på samma plats dagen efter.
  • Olivia berättar: Maja Axell. Bilden är tagen framför deras hus. Jag ville ta några bilder på min assistent innan vi skulle ta studentbilder på Majas syster.

Flera timmar om dagen ägnar Olivia Olsson åt fotografi. Hon plåtar, redigerar bilder och bloggar dagligen om sitt stora intresse. Planen är att bli egenföretagare och fotograf och hon är en bra bit på väg.
Och hon har nyss fyllt 13 år.

Annons

Olivia Olsson sålde jultidningar för att få råd med sin kamera – och hon blir trött i armarna ganska fort av den tunga utrustningen. Men bortsett från sådana detaljer är det lätt att glömma att hon inte är äldre än 13 år. För när det kommer till hennes stora intresse tar hon det på lika stort allvar som vilken fotograf som helst.

– Jag fotograferar varje dag. Men om man ska bli en bra fotograf måste man lägga ner mycket tid på det och verkligen vilja göra det, säger hon.

För att utvecklas och lära sig mera har hon frågat andra fotografer om hon kan få följa med dem som assistent på olika uppdrag.

– Jag har frågat nästan alla jag vet, sen spelar det inte så stor roll om inte alla säger ja. Men man lär sig så mycket, det är jättekul.

Hon har fått följa med och assistera på både bröllop och andra sorters fotograferingar och berättar lyckligt om när hon "nördade" och pratade foto en hel kväll hemma hos en av sina förebilder.

Drömmen är att i framtiden ha ett eget företag och försörja sig som fotograf. En annan dröm Olivia haft länge går i uppfyllelse redan i sommar: att få fotografera ett bröllop.

– Det är lite nervöst men det ska bli jättekul. Det är ett indiskt dalabröllop, lite annorlunda.

Annars har det än så länge blivit mest porträtt – och mest av kompisar och släktingar. Men en del betalda uppdrag har hon hunnit skaffa sig.

– En student och en studentbal, bland annat. Det var jättekul, att försöka fånga känslorna på bild.

I sommar fotograferar du bröllop. Vad är nästa mål?

– Jag skulle vilja ta mera porträtt av folk jag inte känner. Och någon gång skulle jag vilja fota kändisar, det vore häftigt.

Mer läsning

Annons