Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okänt stöd till hjälp

/
  • Lions hjälp når fram. Lionsklubbarnas egen administration betalas via medlemsavgifter, konstaterar Mona Roos, Göran Hammarlund och Lena Berbres Jansson för Alfta Lions Club. 98 procent av en gåva till Lions Cancerforskningsfond kommer fram och två procent går till central administrationskostnad.

Det finns ett okänt stöd till hjälp. I Alfta har Lions en lokal hjälpkommitté, som kan ställa upp och hjälpa när samhällets nätverk inte täcker behoven. Stödet kan man söka vid allvarlig sjukdom, kriser och oförutsedda händelser. Men det är få som vet att denna möjlighet finns.

Annons

Alfta Lions brukar endast få in cirka 10 ansökningar per år. Men det är inte bara att söka och få hjälp. Hjälpkommittén prövar varje fall efter de kriterier man har ställt upp. Man vänder sig i första hand till personer som bor i Alfta med särskilda behov, med funktionsnedsättning, barn, äldre och nyanlända.

Förra året gick hälften av Alfta Lions hjälppengar till lokala behov, 30 procent till internationella insatser, som katastrofen på Haiti, och 20 procent till regionala hjälpinsatser.

I Alfta får Lions in pengar genom att vara med och arrangera Surströmmingsskivan tillsammans med Alfta GIF och ÖSA OK. Nettot där delas mellan klubbarna. Decemberkalendern i samband med lucia är ett återkommande lotteri, Luciaarrangemanget med besök på företag och föreningar, Midsommarlotteriet, plus riktade och samordnade aktiviteter med Världens barn och Röda fjädern är andra exempel på det lokala hjälparbetet.

– Många tror Lions är en gubbklubb för inbördes beundran. Men det stämmer inte. Jag blev positivt överraskad över hur mycket bra ideellt arbete Lions utför både lokalt och ute i världen, säger Lena Berbres Jansson, som är medlem i Lions i Alfta.

Mer läsning

Annons