Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öjollasbranden kan hända igen

/
  • Det var natten mot den sista april i år som hyreshuset brann. Hela byggnaden totalförstördes – lägenheterna på översta våningen blev utbrända och de övriga fick rök- och vattenskador. I dag är byggnaden täckt av byggnadsställningar och provisoriska tak medan arbetet pågår.

Det var en brist i byggnadskonstruktionen som gjorde att branden på Öjollasbacken totalförstörde hela hyreshuset. Samma brist finns i andra hyreshus, och nu uppmanar räddningstjänsten fastighetsbolagen att se över sina hyreshus.

– Vi vill att de vidtar åtgärder så inte samma sak inträffar igen, säger Torbjörn Wannqvist, förbundschef.

Annons

Hade det börjat brinna i något annat våningsplan än det översta hade branden på Öjollasbacken antagligen stannat vid en lägenhetsbrand, inte spridit sig till hela våningsplanet och förstört hela huset. Och det finns andra hus som är byggda på liknande sätt – i alla kommuner i södra Hälsingland, säger Torbjörn Wannqvist.

– Det brann ju till exempel i ett liknande hyreshus i Alfta i sommar, men där spred det sig aldrig. Men vi hade också en större brand i ett hyreshus i Kilafors på sista april för några år sedan. Det var inte byggt exakt likadant där men det var en liknande brist i konstruktionen.

Nu kommer räddningstjänsten att uppvakta alla bostadsbolagen i regionen, för att försöka få bukt med problemet och förebygga flera liknande bränder.

– Vecka 37 är det den nationella brandskyddsveckan. Då ska vi ha ett frukostmöte med bostadsbolagen och påtala detta. Vi vill att de vidtar åtgärder så inte samma sak inträffar igen, säger han.

Anledningen till att elden spred sig så snabbt och enkelt i huset är att det satt en utbyggd takkonstruktion i trä över balkongerna på översta våningen. När lågor slog upp från lägenheten mot balkongtaket spred sig elden via taket upp på vinden.

– Och taket var fäst med bultar i betongen. När takstolarna brann av vek sig hela taket och elden kom in i alla lägenheter på översta planet.

Om betongbjälklagret hade sträckt sig ut över balkongtaket på översta våningen och hindrat taket från att rasa – eller om vindsplanet hade varit uppdelat i brandsäkra sektioner – hade branden alltså inte behövt bli så omfattande.

Mer läsning

Annons