Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öjollasbacken – ett varnande exempel

/
  • Huset i förgrunden har samma takkonstruktion som det brandskadade huset vid Öjollas i Edsbyn. Det är ett så kallat pulpettak som sluttar lite för att underlätta vattenavrinningen. Hela vinden är en öppen yta, vilket fick katastrofala följder.

Det finns många hyreshus i Sverige av samma typ som det brandhärjade vid Öjollasbacken i Edsbyn.

Annons

Huset byggdes i suterräng under 1970-talet och i betong. Taket var ett så kallat pulpettak, vilket innebär att det är ett platt tak med en svag lutning för vattenavrinningen.

I den nyligen publicerade olycksutredningen av brandingenjören och olycksutredaren Per Ringqvist står det att tak- och vindskonstruktionen i denna typ av hus inte har några inbyggda avgränsade brandväggar utan hela vinden är en öppen yta.

– På 70-talet byggdes många sådana här hus, som fortfarande finns kvar runtom i Sverige. Det fanns ett annat brandsäkerhetstänk då än nu, säger Per Ringqvist.

I det brandhärjade huset fanns det inte heller någon form av tändskyddande beklädnad, eller någon annan typ av inbyggt tekniskt brandskydd. Hela takkonstruktionen var därför tillgänglig för brandgasernas påverkan. Brandgaserna kunde undan för undan lagras på vinden tills de antändes med en explosionsartad brand som följd.

Den bärande takkonstruktionen i huset var uppförd helt i trä och vilade på en helgjuten betongplatta. Taket var så beskaffat att det även stack ut över balkongerna på den sida som vetter mot Öjeparken. Det innebar att taket över balkongerna inte hade någon egen bärande konstruktion, utan hängde i husets takkonstruktion.

Även balkongtaket var helt byggt i trä och bara fäst med spik i husets takkonstruktion, enligt den nu presenterade utredningen.

Vd Mikael Reijer för Alfta-Edsbyns fastighets AB har väntat på utredningen för att nu kunna gå vidare med brandsäkerheten i hyreshusen. Han hoppas kunna inleda ett projekt i samarbete med räddningstjänsten kring detta.

Ett sätt att hindra risken för att en vindsbrand, liknande Öjollas, blossar upp igen är att bygga in någon form av ventilationsluckor på vindarna, resonerar Mikael Reijer.

Mer läsning

Annons