Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odlingsprojektet tjuvstartat

/
  • På åkern bakom Trädgården i Alfta kan den som vill köpa sig en bit mark och så grödor och blommor.
  • Kål, potatis, dill, spenat och rödbetor finns på odlingen redan i dag även fast projektet inte skulle ha startats förrän nästa vår.
  • Sven Jansson, Patrik Eriksson och Kerstin Stenbeck från RättvisAlfta ligger bakom projektet Odling för omställning.

Tanken var att så idén det här året och ta hand om skörden nästa år men redan nu växer det för fullt på åkern bakom Trädgården i Alfta. Bakom projektet står nätverket RättvisAlfta.

Annons

Projektet kallas Odling för omställning och startades i våras av RättvisAlfta. Nätverket startade en studiecirkel om odling med Mikael Modig som föreläsare och intresset var stort.

– Redan där såg vi att det fanns intresse. Att starta projektet var en av många idéer vi haft och vi ville helt enkelt kunna erbjuda mark till den som vill kunna så men inte har tillgång till egen mark, säger RättvisAlftas Patrik Eriksson.

Företaget Trädgården i Alfta fick nys om idén och erbjöd den plöjda åkermarken bakom butiken. Området ligger mitt i centrala Alfta och är ett perfekt läge med tanke på bevattning. Vem som helst kan köpa en bit mark, en lott, på området och odla precis vad som helst. Nätverket räknar med att det finns plats för drygt 40 lotter så det är fritt fram för den som är intresserad att höra av sig. För tillfället är fyra lotter odlade och där växer bland annat rödbetor, koriander, dill, spenat, potatis och kål.

– Det krävs inte så mycket mark för att kunna odla, säger Sven Jansson från nätverket som hade hoppats att någon av odlarna skulle dyka upp när tidningen var på besök.

Tanken med projektet är inte bara att kunna erbjuda mark till den som vill odla egna grödor. Det är mer än så.

– Vår roll är att koppla samman odlare och de som har mark. Det är också en poäng i att mötas här, det blir en gemenskap som kanske inte är likadan om man odlar hemma i trädgården, säger Sven Jansson.

– Det är lätt att tappa sugen när man odlar själv men här kan du få tips av andra, säger Kerstin Stenbeck, en av fyra personer som jobbar med just det här projektet.

Idén med odlingsprojektet är RättvisAlftas från början men även på andra håll i länet har liknande projekt startats.

– I Söderhamn har de länge haft liknande planer på g och sedan har det även spridit sig till Nordanstig, Gävle och Hudiksvall, säger Sven Jansson.

I samband med Rättvisefesten 26–27 augusti kommer nätverket tillsammans med Studiefrämjandet och Ovanåkers kommun erbjuda en politikerutbildning i omställningsfrågor där politiker från hela länet bjuds in.

Mer läsning

Annons