Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt liv på Långgatan

/

Förra veckan slog Kurts herrfrisering vid Knagga igen. Ändå är antalet frisörer i Alfta intakt. En ny salong har just öppnat på Långgatan i en tidigare öde butikslokal.

Annons

Mittemot Vinylstallet i Alfta finns en mindre lokal som länge stått tom. Men nu är det livat där inne igen. Här har herrfriseringen Alfta salongen öppnat tidigare i veckan.

– Nu finns det i stort sett inte längre några tomma lokaler efter Långgatan, konstaterar en till synes nöjd Alftabo som tittar in som hastigast för att se hur det ser ut i där inne.

Den som klippt sig på Kurts herrfrisering känner kanske igen frisören. Sista halvåret hade Kurt Persson – som drev salongen i nästan 45 år – sällskap av Ahmed Al Hendawi från Syrien som då väntade på uppehållstillstånd.

– Jag var trött av att bara gå där uppe på Quren utan att ha något att göra och kände att jag ville börja jobba, berättar han.

Vid årsskiftet blev Ahmed Al Hendawi praktikant hos Kurt Persson. Nu har han fått uppehållstillstånd och är frisören på den nyöppnade salongen. Han har drygt 20 år i frisöryrket med sig i bagaget och arbetet är det samma trots att drygt 300 mil skiljer länderna åt fågelvägen.

– Men det är lite annorlunda teknik, berättar han och visar.

Som frisör i Syrien har han lärt sig att börja klippa kundens hår på sidan och sedan på huvudet. Här börjar frisören i stället klippningen på huvudet och tar sedan sidohåret.

På Alfta salongen är det inte bara kalufser på huvudet som ansas. Det går också att få skägget klippt. Ahmed gör också hårborttagning med tråd på känsliga områden i ansiktet där det inte är bra att raka.

För tillfället finns en tom frisörstol där inne.

– Vi vill se hur det här går först, men längre fram kan det bli så att någon hyr den stolen, säger salongens ägare Eli Gzaiel som också driver Restaurang Maxim.

Vem vet. Kanske blir det rentav Ahmeds fru som är i Syrien med de fyra barnen i väntan på att få komma till Sverige.

– Hon är också frisör, men klipper kvinnor och i framtiden skulle jag vilja ha en salong tillsammans med henne, säger han.

Mer läsning

Annons