Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya UF-företag i Edsbyn

/
  • Jesper Forsblom, Oskar Bremler, Johan Eriksson, Kim Fredlund, Rasmus Olsson, Amanda Björklund, Sofie Olsson och Jennifer Jonsson heter några av detta läsårs UF-företagare vid Voxnadalens gymnasium i Edsbyn, som har stolta traditioner när det gäller Ung företagsamhet.
  • Multicase UF gör iphone-skal med integrerad korthållare och som man kan få sin logotyp på. Redan finns 200 beställda ex.
  • UF-med smak förpackar afrikanskt kaffe, te och kakao. Även här är efterfrågan bra.
  • Dinomössan UF finns med på julmarknader och skyltsöndagar och det har hittills gått bra.
  • RR-MetallDesign designar och tillverkar själva bland annat ljusstakar och som på bilden bokhyllor i metall.
  • Multicase UF - Jesper Forsblom och Oskar Bremler.
  • UF-med smak - Amanda Björklund, Sofie Olsson och Jennifer Jonsson.
  • Dinomössan UF - Kim Fredlund och Johan Eriksson.
  • RR-MetallDesign UF - Rasmus Olsson (i bild) och Rasmus Domanders.

Förra året 2010 firade Ung företagsamhet i landet sitt 30-årsjubileum och nästa år 2012 firar Ung företagsamhet i Gävleborg 20-årsjubileum. Vi träffade några unga UF-företagare vid Voxnadalens gymnsium i Edsbyn.

Annons

Tanken med UF-företag är att gymnasieelever under ett läsår får pröva på att starta, driva och även avveckla sitt företag.

De har bråda dagar. Många av UF-företagarna är ute och säljer och marknadsför sina produkter vid julmarknader och under skyltsöndagar i november och december.

– Det är lärorikt att ha ett UF-företag. Man får prova hur det går till och man får en försmak hur det ser ut i verkliga livet. Jag skulle vilja råda fler att starta UF-företag. Det är en nyttig erfarenhet att ha med sig, säger Jesper Forsblom.

Jesper går tredje och sista året vid samhällsprogrammet, ekonomiinriktning och där är det obligatoriskt att vara med i Ung företagsamhet. Även teknikprogrammet har det ännu som obligatoriskt. Går man andra program och inriktningar kan man driva ett UF-företag som projektarbete.

– Det innebär också ett stort ansvar att driva ett UF-företag. Att se till att allt fungerar, säger Amanda Björklund.

Ungdomarna delar upp ansvaret. Någon tar på sig vd-skapet, någon är försäljningschef och produktionschef. Några moment man ska göra är registrering av företaget, skapa en affäsplan och även göra en årsredovisning.

Mycket av arbetet i UF-företaget gör ungdomarna på sin fritid. Flera av de ungdomar vi pratade med är sporrade att så småningom starta ett eget företag. Statistik från Ung företagsamhet visar att 24 procent av UF-eleverna startar företag som vuxna.

Mer läsning

Annons