Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skola kommer kosta minst 160 miljoner

/
  • Alternativ 1: Nuvarande 7-9-byggnaden rivs och en helt ny F-9-skola byggs – 197 miljoner kronor.
  • Alternativ 2: Nuvarande aula, kök och matsal behålls och resten byggs nytt – 182 miljoner kronor.
  • Alternativ 3: Alla röda tegelbyggnaderna behålls, byggs om och byggs ut – 160 miljoner kronor.

Nu har kostnadskalkylen för den framtida Celsiusskolan i Edsbyn kommit. Prislappen ser ut att hamna någonstans mellan 160 och 197 miljoner kronor. Och då har varken markarbeten eller utemiljö räknats med.

Annons

Som helahälsingland.se rapporterade förra veckan så pågår ett utredningsarbete om hur den omoderna och bitvis nergångna Celsiusskolan ska förnyas.

Arkitektfirman White har presenterat tre alternativ för hur en framtida skola kan se ut. Nu har arkitekterna även redovisat en första kostnadskalkyl för de tre olika varianterna.

Läs också:

Så kan framtidens Celsiusskola se ut

Billigast blir det att behålla de röda tegelbyggnaderna från 1940-talet och bygga vidare utifrån dem. 160 miljoner kronor beräknas det kosta. Dyrast blir det att riva den nuvarande 7-9-byggnaden och i dess ställe bygga en helt ny F-9-skola. Det alternativet ser ut att gå på 197 miljoner kronor.

Siffrorna är preliminära och beräknade utifrån schabloner. De innehåller kostnader för projektering och byggande men inte för markarbeten och utemiljö, som väntas kosta ytterligare 10-15 miljoner.

– Det här är en skola som ska hålla i 40-50 år framåt. Slår man ut kostnaden på den tiden så bedömer jag det som genomförbart, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Englund (S).

Enligt honom kommer det att kosta kommunen väldigt mycket pengar även att behålla och rusta upp de nuvarande skolbyggnaderna.

– De byggnaderna vi har kräver en hel del åtgärder oavsett, så man kan inte jämföra med summan noll kronor.

Mest akut är läget för dagens F-6-byggnad, där skyddsronder påpekat stora brister i lokalerna. Men även 7-9-byggnaden är delvis undermålig, bland annat vad gäller ventilationen.

Kommunens fastighetsstrateg David Persson skriver i ett mail till helahälsingland.se att han uppskattar kostnaden för att göra i ordning de befintliga byggnaderna till ungefär 80 miljoner kronor.

Något politiskt beslut i frågan är inte att vänta förrän tidigast i december. Om något av alternativen får tummen upp av kommunfullmäktige beräknas den nya skolan stå klar tidigast hösten 2018.

Även Alftaskolan är i stort behov av förnyelse och ska genomgå samma typ av utredningsarbete inom en snar framtid.

Mer läsning

Annons