Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny löpstafett i sommar

/
  • Planeringsmöte i Långhed. Gudrun Axman Jumisko, Sven-Erik Carlsson, Gösta Englund, Pia Kring, Kersti Hisved, Marita Östberg, Gun-Marie Swessar, Pär Hisved och Andrea Persson planerar som bäst för sommarens löpstafett.
  • Stafetten Stora Hälsingegårdars väg, som avgörs den 5 augusti, kommer att starta vid Ol-Andersgården Alfta och via bland annat Långhed, Knåda och Roteberg, går lagen till slut i mål vid Mårtesgården i Edsbyn.

Löpstafetten Stora Hälsingegårdars väg startar vid Ol-Andersgården i Alfta den 5 augusti. Den vänder sig till familjelag, kompisgäng och företagslag bland andra.

Annons

Upplägget är en femmannastafett på sammanlagt 28 kilometer, där både start och målgång samt en växling sker vid stora fina hälsingegårdar.

Men det går också att springa hela sträckan själv - om man har kondition till det.

Löparna kommer också att passera en mängd andra fina hälsingegårdar längs banan. Första växlingen efter starten sker vid Löka, hembygdsgården utanför Alfta.

– Det känns helrätt att kombinera vårt fina hälsingekulturarv med motion och idrott på detta unika sätt. Vi hoppas loppet blir ständigt återkommande och en folkfest för hela bygden, säger Marita Östberg för Alfta-ÖSA OK.

Gösta Englund som är ordförande för föreningen Stora Hälsingegårdars väg tror att detta kan bli något för både de som springer och de som ser på.

– På detta sätt kan man lära känna bygden. Jag hoppas det blir många som kommer och tittar. Här vid bygdegården i Långhed kommer serveringen att vara öppen och vi planerar för en mini-marknad, säger Gösta Englund.

Den andra växlingen kommer att ske vid just bygdegården, den tredje vid Knåda sport och den fjärde vid Rotebergs skola. Vid alla ställen kommer det att vara olika aktiviteter.

Idén till just en löpstafett kom från Alfta-ÖSA OK. Innan hade man inom föreningen diskuterat både cykellopp och löptävling.

– Vi tror det blir mer engagemang om det är en stafett. 28 kilometer är i längsta laget att springa själv. Man måste vara vältränad för att springa hela sträckan. Med en stafett blir det fler deltagare. Loppet är också en morot att träna inför, säger Marita Östberg.

Stafetten, som kommer att avgöras den 5 augusti, startar vid Ol-Andersgården Alfta och via bland annat Långhed, Knåda och Roteberg, går löparna till slut i mål vid Mårtesgården i Edsbyn.

Anmälningstiden börjar den första maj och helst ska man ha anmält sig före den 26 juli, då det blir lite dyrare.

Löpstafetten är ett samarbete mellan föreningen Stora Hälsingegårdars väg, Edsbyns IF friidrott och Alfta-ÖSA OK.

Mer läsning

Annons