Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny detaljplan prövar mark i centrala Alfta

/
  • Nu ritar Ovanåkers kommun om en detaljplan över ett område i centrala Alfta, där bland annat mark runt järnvägen ingår.

Ovanåkers kommun har påbörjat en ny detaljplan över ett område i centrala Alfta. Syftet är bland annat att det finns oanvänd mark längs järnvägen, som kommunen gärna tar i anspråk. Men för det krävs ett godkännande från Trafikverket.

Annons

Det område som detaljplanen rör sträcker sig från Alftainfarten i väster, Långgatan i norr, järnvägsövergången i öster och järnvägsområdet i söder.

Detaljplanens syfte är att pröva lämplig markanvändning för framtiden. I det aktuella området ingår bland annat mark längs med järnvägen, som kommunen gärna ser skulle nyttjas till olika verksamheter i framtiden.

Det är över 40 år sen det gick persontrafik längs järnvägen och 2006 upphörde också godstrafiken. Men även fast ingen tågtrafik går på järnvägen i dag, är den inte nedlagd.

För några år sen köpte kommunen mark av Trafikverket. Men trots att kommunen äger marken måste Trafikverket godkänna ett användande av den, eftersom att det i den gamla detaljplanen står att marken ska användas till järnvägsändamål.

Arne Stenberg på Ovanåkers kommun betonar att det inte finns någon kommunal ambition att ta järnvägen ur drift, snarare tvärtom.

- Men vi bedömer att järnvägen inte behöver ha så mycket område med tiden, som den har just nu, säger Arne Stenberg.

Ansvarig samhällsplanerare på Trafikverket har inte gått att nå, men just nu har Trafikverket inga kommande projekt på den järnvägsdel som går genom Alfta. Men så länge järnvägen inte är nedlagd krävs det ganska mycket för att Trafikverket ska godkänna andra användningsområden än järnvägsändamål.

Mer läsning

Annons