Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar bygget av två nya hyreshus i Edsbyn: "Vi har en bostadsbrist som är jättestor"

/
  • Här jobbar byggjobbarna med att lägga markisolering för grunden. Husen kommer att byggas på betongplattor och redan nu ser man hur den grunden kommer att se ut tack vare sargen som har lagts ut.
  • Mikael Reijer, Joe Lönngren och Anders Malm visar var entrén ligger i de nya husen. Husen vid Älvbrinken kommer att ligga sida vid sid med en carport emellan. I carporten finns förråd, miljörum och cykelförvaring.
  • Två grävmaskinister jobbar även med att flytta det gamla och göra ett nytt avlopp. Det blir en ny dragning för vatten och avlopp.

Under den senaste veckan har det rått en febril aktivitet vid älvstranden intill den gamla brandstationen i Edsbyn. Byggjobbarna jobbar intensivt med grundläggningen för de två hyreshus som ska byggas där. Redan ser man var de två husen kommer att ligga med en carport emellan.

Annons

– Intresset att flytta in i de nya husen är otroligt stort. Vi har många som har hört av sig och vill flytta dit. Vi har nu en bostadsbrist som är jättestor, säger Alfta-Edsbyns fastighets (AEFAB) vd Mikael Reijer.

Läs mer: Byggstart i Edsbyn men försening i Alfta

Ett exempel: En nyligen ledig lägenhet vid Stallgatan i Edsbyn noterade 52 sökande. För ett halvår sedan fick man vänta 1-1,5 månad på att få en lägenhet hos AEFAB. I dag är väntetiden i bostadskön uppe i tre till fem månader.

Senast AEFAB byggde helt nytt var 2008 i och med bostadsområdet Triangeln med 30 lägenheter. Återuppbyggnaden av hyreshuset vid Öjollas efter den stora branden gav 29 lägenheter och i Alfta blev det tre lägenheter, när Knagga gård renoverades.

Läs mer: Punschveranda och lantkök erbjuds i Knagga gård

AEFAB:s styrelse kommer i februari att ta beslut om sin nya affärsplan, där en del handlar om fortsatt nybyggnation. Något som är helt nödvändigt, enligt Mikael Reijer.

– Vi har flera målgrupper som söker bostad. Det är till exempel villaägare som vill sälja sina hus och flytta till lägenhet, ungdomar som vill ha något eget, många flyttar till kommunen genom arbete och nyanlända behöver bostad. Det är en så bred efterfrågan. Vi behöver fundera var och hur stort vi ska bygga, säger Mikael Reijer.

En liten lindring av bostadsbristen blir de nu två aktuella hyreshusen, som byggs vid Älvbrinken i Edsbyn. Husen med hiss byggs i två våningar, med en trea och en tvåa på varje våningsplan, med andra ord fyra lägenheter i varje hus och åtta lägenheter totalt. Budgeten ligger på 15 miljoner.

Just nu lägger man markisolering för grunden. Husen kommer att uppföras på betongplattor. Vidare pågår arbetet med en ny dragning av rören för vatten och avlopp.

– Väderförhållandena har varit jättebra. Arbetet har hittills gått bra. Det är bra mark med hård lera som vi bygger på, säger Anders Malm för Husbyggarna som har fått uppdraget att bygga husen.

Det är också första gången man bygger de modellhus, som AEFAB med hjälp av arkitekt Christer Ladänges och tillsammans med fem av sina avtalsleverantörer har tagit fram. Det är denna typ av hus man kommer att låta uppföra på andra håll i kommunen.

– Det är trähus, som vi ska ha i Ovanåker, som vi bygger, säger Joe Lönngren.

– Jag tycker husen är bra. Genom att kunna återanvända ritningarna hålls byggkostnaderna nere, säger Anders Malm.

I september nästa år räknar Anders Malm att husen står klara och enligt planerna kan de första hyresgästerna flytta in i oktober.

Läs mer: Planering för 16 nya lägenheter

Mer läsning

Annons