Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norska minnen i Homna

/
  • Minnesmärket ligger precis intill länsväg 301 i Homna, en dryg mil väster om Edsbyn.

Den 17 maj firas väl inte så mycket i våra trakter. Men faktum är att det finns ett intressant norskt minnesmärke i lilla Homna.

Annons

I Homna var det lugnt i tisdags. Inga blåsorkestrar och människomassor. Men intill vägen fladdrar en norsk vimpel diskret.

En minnessten är rest över de "polititropper" (polistrupper) som här utbildades under andra världskriget. I själva verket handlade det om norska motståndsmän som i Sverige fick militär utbildning. Utbildning som kom väl till pass när Norge befriades den 8 maj 1945 och polititroppene kunde avväpna kvarvarande tyskar och quislingar.

Göran Norin skriver i Edsbyn i backspegeln att det var totalt 14 700 norska polissoldater som trimmades i Sverige och påpekar att "sådär alldeles förenligt med den aningen tvivelaktiga svenska neutraliteten var det väl inte". Homna vara bara ett av totalt 17 läger.

För flera ortsbor kom de norska gutterne att förändra världsbilden. Speciellt de flickor som träffade en blivande make, och det var det flera som gjorde, enligt Norin.

Mer läsning

Annons