Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik i varje vrå på spelmansstämma i Lillbo

/
  • Stig Nordlund, Anna Bengtsberg, Johan Holm, Margot Nordlund, Frida Kopparmalms och Anton Bengtsberg är några av de arrangörer och medverkande som kommer att vara med på spelmansstämman i Lillbo på lördagen.

Två familjer i Lillbo har skapat en mycket speciell tradition. Till helgen samlas hundratals personer på deras gård, med utsikt över sjön Långrösten, för att spela och lyssna på musik tillsammans.
Det är dags för årets spelmansstämma.

Annons

Det har hunnit bli 29 år sedan familjerna på gården i Lillbo ordnade sin första spelmansstämma. Och arrangemanget har vuxit med tiden. Nu räknar de med att få mellan 200 och 300 besökare när årets stämma går av stapeln, på lördag.

– Det brukar bli ett hundratal musiker, och så en hel del som kommer för att lyssna, berättar Anna Bengtsberg.

Hon och maken Torsten, och barnen Anton och David, står bakom arrangemanget tillsammans med Annas föräldrar Margot och Stig Nordlund.

– Vi spelar musik själva allihop. Själv har jag spelat fiol sedan jag var nio. Så det är väl mycket eget musikintresse som ligger bakom att vi gör det. Och vi brukar få mycket uppskattning från dem som kommer hit, de verkar trivas, säger hon.

Redan på fredagen brukar det börja dyka upp musiker, som parkerar sina husvagnar och sätter igång med buskspel – det pågår sedan hela helgen. Men på lördagseftermiddagen finns också ett gemensamt program på scenen.

– Det börjar med att alla musiker spelar några låtar tillsammans. Sedan får man skriva upp sig på en lista om man vill uppträda där.

Inträdet är fritt både för musiker och åhörare, och med tanke på det svenska sommarvädret har arrangörerna i år satt upp ett tält för att kunna fortsätta under tak om det behövs.

Mer läsning

Annons