Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muséet till biblioteket?

/
  • Översvämningen i våras, bristen på hiss i entrén och till en viss del världsarvsbeslutet för hälsingegårdarna har skyndat på en lösning av Edsbyns museums lokaler. I dag finns muséet inrymt i Celsiusskolans källare.
  • Edsbyns museum är ett museum med fina samlingar, men det ligger illa till i Celsiusskolans källare. Det stod klart inte minst vid den stora översvämningen i våras. Det är också svårt för rörelsehindrade att ta sig till muséet, eftersom det saknas hiss.

Kanske flyttar Edsbyns museum in i biblioteksbyggnaden i Edsbyn.

Annons

Just nu pågår diskussioner mellan kommunen och Ovanåkers hembygdsförenings styrelse om en alternativ lokal. I dag hyr hembygdsföreningen museilokalerna av kommunen.

Ett förslag som har diskuterats är att muséet flyttar in i samma hus som Edsbyns bibliotek, i bottenvåningen där bland annat hörsalen finns. Hembygdsföreningen har också sett sig omkring, bland annat har man diskuterat lokalerna där Edmarks järn låg tidigare.

Men hur pass realistiska dessa båda alternativ är vill varken kommunens Håkan Englund (S) eller hembygdsföreningens Elisabeth Eriksson säga något närmare om.

Enligt Håkan Englund är Edsbyns bibliotek ett av flera alternativ som har diskuterats och att översvämningen i våras har skyndat på frågan att hitta en lösning för muséet och bättre arkivlokaler.

– Vi jobbar aktivt för att hitta bättre lokaler för Edsbyns museum. Vi för idédiskussioner med hembygdsföreningens styrelse. Jag vill inte säga så mycket mer innan mötet med styrelsen på måndag, säger Håkan Englund.

Elisabeth Eriksson är ordförande för Ovanåkers hembygdsförening.

– Jag vill gärna först ha mötet med Håkan Englund och Patrik Uhras från kommunen, säger Elisabeth Eriksson.

Mer läsning

Annons