Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museet kanske får flytta – om några år

Edsbyns Museum kommer inte att få någon ny entré med en hiss. I stället ser kommunledningen gärna att museet får flytta till mer passande lokaler.
– Det är jättesynd att vi har ett museum som folk inte hittar, säger kommunalråd Yoomi Renström (s).

Annons

Yoomi Renström och övriga kommunstyrelsen är väl medvetna om problemen för Edsbyns Museum när det gäller läget och tillgängligheten.

– Jag vet att de vill att vi lägger en massa pengar på en hiss och en ny entré. Men det kan vara så att vi i stället tycker att hela museet är felplacerat, säger hon.

Hembygdsföreningen och kommunen ska inom kort träffas för att diskutera skyltningen till museet – men Renström tror inte att det är hela lösningen.

– Det är jättesynd att vi har ett museum som folk inte hittar. Men det handlar inte bara om skyltningen utan också om att det inte är någon bra placering. Folk förväntar sig inte att hitta ett museum där.

Är det här något som diskuteras även i kommunledningen?

– Ja. Det här är en av sakerna som vi har med i tankarna när vi pratar om kommunens lokalutredning.

Var museet kan tänkas hamna och exakt när en flytt kan bli aktuell är osäkert. Men Renström öppnar för att det ska kunna ske inom några år. Lim-Johanmålningarnas behov av konservering ser hon däremot inte att kommunen kan hjälpa till med.

– Jag har svårt att se att vi går in och gör sådana saker, som vi inte har någon kompetens kring alls. Det tycker jag är en regional angelägenhet eller rentav riksangelägenhet. Men naturligtvis, skulle det här lyftas fram och bli mer uppmärksammat kanske intresset från regionen och staten också skulle bli större.

Mer läsning

Annons