Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat riksdagsman berömmer kommunen

/
  • Tomas Tobé (m), riksdagsman från länet och ordförande i riksdagens utbildningsutskott, besökte kommunen på onsdagen. Här träffar han Mikael Jonsson (m), Agneta Persson, biträdande rektor på Voxnadalens gymnasium, Åke Ahl (m) och Tom Storkull, också biträdande rektor på Voxnadalens gymnasium.

Ovanåkers kommun har varit en av de bästa i länet på att utnyttja de statliga pengarna till Lärarlyftet. Det fick kommunen beröm för på onsdagen, när riksdagsledamoten Tomas Tobé (m) var på besök.
– Det ser annars ganska katastrofalt ut i länet, men solen på himlen är Ovanåker, säger han.

Annons

Ovanåker använde upp varenda krona av de miljoner som staten hade avsatt för att ge lärare möjlighet till fortbildning – rentav lite extra. Och det är positivt, tycker Tomas Tobé, Gävlebördiga m-riksdagspolitikern som numera är ordförande i riksdagens utbildningsutskott. På ondagen besökte han Voxnadalens gymnasium för att få veta mera om hur de använt Lärarlyftet-pengarna.

– Huvuddelen har vi använt till en stor matematiksatsning, från förskola upp till gymnasiet, berättar Agneta Persson, biträdande rektor på Voxnadalens gymnasium.

Sammanlagt har 60 lärare i kommunen tagit del av lärarlyftet. Man gjorde satsningen i samarbete med Högskolan i Dalarna – som kom hit och undervisade.

– En del av det var också kollegialt lärande. Och det har vi fortsatt med, att lära av varandra.

Men Ovanåker är ett undantag, konstaterar Tomas Tobé. Inga andra kommuner i Hälsingland har använt alla pengar de haft chans till. Söderhamns kommun har rentav bara gjort av med hälften, något han anser är "katastrofalt".

– Trots att vi har tagit fram den här möjligheten för kommunerna att satsa på utbildning för lärarna har man inte tagit vara på det.

Men det har alltså den politiska ledningen i Ovanåkers kommun gjort.

I pressmeddelandet som gick ut inför Tomas Tobés besök på Voxnadalens gymnasium stod det att "Borgerligt styrda Ovanåker är bäst i länet på lärarfortbildning".

Men är Ovanåker verkligen en borgerligt styrd kommun? Kommunalrådet heter ju Yoomi Renström (s).

– Jag tittar på vilken politik som förs. Och man för en borgerlig politik i Ovanåker, så för mig är det en borgerlig kommun, säger Tobé.

Mer läsning

Annons