Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missbrukande Edsbykvinna vann tvist mot socialnämnden

Det hjälpte inte att socialnämnden i Ovanåkers kommun överklagade förvaltningsrättens dom. En Edsbykvinna har nu till sist blivit berättigad till den vård hon anser sig behöva.

Annons

Det framgår att kvinnan lider av psykisk ohälsa och att hon missbrukar såväl alkohol som narkotika. Socialnämnden i Ovanåker erbjuder hjälp via öppenvård på hemorten.

Kvinnan har under en period fått vård på detta sätt, med samtalsterapeut, beroendeterapeut, Antabus och Sobril. Åtgärder som kvinnan menar har visat sig vara otillräckligt för att hon ska komma ur sitt missbruk.

Läs också: Nekad missbruksvård på annan ort

För att bryta gamla mönster vill hon komma bort från sitt nuvarande umgänge och få vård dygnet runt. Hon har också föreslagit ett behandlingshem i Heby, vilket skulle innebära en kommunal kostnad på cirka 2 000 kronor per dygn under tre månader.

Det här sa nämnden nej till och kvinnan tog då ärendet till förvaltningsrätten. Även här konstaterades att öppenvården nog inte var rätt vårdform för kvinnan.

Nämnden överklagade detta beslut till kammarrätten i Sundsvall. Men också kammarrätten gick på kvinnans linje och hon förklaras ha rätt till bistånd i form av vård på behandlingshem.

Läs även: Droger bakom ökat tryck på akutpsyk

Läs även: Drogproblemen i samhället berör alla

Mer läsning

Annons