Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst en skola måste bort

/
  • Håkan Englund (s) och Susanne Jeffrey (mp) har just nu, tillsammans med resten av kommunens förtroendevalda, viktiga beslut att fatta om skolornas framtid.

En högstadieskola – eller en, kanske två andra skolor – måste läggas ner under de närmaste åren. Nu har barn- och skolnämnden inlett en utredning för att avgöra vilka skolor som ska försvinna.
– Men vi vill ha en bra medborgardialog om det här, alla röster ska höras, säger ordförande Håkan Englund.

Annons

Problemet känns igen från grannkommunerna: det blir allt färre elever samtidigt som det blir dyrare att driva skolverksamheten. Därför har skolpolitikerna nu tagit fram tre olika alternativ till vilka skolor som måste stängas.

Bland alternativen finns högstadieskolorna med. Det kan alltså bli aktuellt att stänga den ena och låta alla elever åka till den andra skolan.

– Egentligen är vi inte nöjda med lokalerna på någon av skolorna. Men det här skulle ge oss en chans att göra en ordentlig upprustning av den skola som blir kvar, säger barn- och skolnämndens ordförande Håkan Englund (s).

Ett tredje alternativ är att stänga minst en, kanske två av "småskolorna", alltså F-6-skolorna med litet antal elever: Runemo, Viksjöfors, Roteberg, Knåda eller Celsiusskolan.

Kommunen har inte längre tillräckligt många elever för att alla det ska bära sig ekonomiskt att behålla alla skolorna:

– 2000 hade vi 1 680 elever från förskolan till årskurs nio, och 2011 har vi 1 130. Det är en ordentlig minskning, säger Englund.

Och samtidigt som eleverna blir färre blir underhållskostnaderna högre. Nämnden har räknat ut att lokalkostnaden per elev har ökat från 9 000 kronor till 16 000 kronor under samma period. Tanken är att de skollokaler som blir tomma i samband med stängningen ska säljas, hyras ut eller användas för andra syften.

– Redan i dag lägger vi pengar på tomma lokaler, pengar som vi i stället hade kunnat lägga på undervisningen, säger Susanne Jeffrey (mp), nämndens vice ordförande.

Mer läsning

Annons