Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljö- och bygg säger nej till tillstånd för vindpark på Alfta finnskog

/
  • Förekomsten av kungsörn på Alfta finnskog är den främsta anledningen till att miljö- och byggnämnden säger nej i sitt remissvar,
  • Det är självklart viktigt att man inte gör något, som bidrar till att utrotningshotade arter försvinner, säger nämndens ordförande Einar Wängmark (S).

Miljö- och byggnämnden i Ovanåkers kommun säger i dagsläget nej till en vindkraftspark på Alfta finnskog. Nämnden anser att det inte är klarlagt att ingen negativ påverkan kommer att ske på främst den rödlistade arten örn.

Annons

Det remissvaret lämnar nämnden nu till Länsstyrelsen i Dalarna, som har skickat ut Bergvik skogs ansökan om tillstånd för vindparken Hälsingeskogen på remiss.

Läs mer: Vindkraftsprojektet på Alfta finnskog tar ny fart

– Det är självklart viktigt att man inte gör något, som bidrar till att utrotningshotade arter försvinner. Jag och nämnden ställer oss helt bakom yttrandet till Länsstyrelsen, säger nämndens ordförande Einar Wängmark (S).

Miljö- och byggnämnden anser att hänsyn ska tas till skyddande arter vid val av plats för anläggande av vindkraftsparken. Området måste vara så utrett att man kan utesluta negativ påverkan, enligt nämnden.

Läs mer: Bergvik skog får kritik för sin kungsörnsredovisning

Vidare anser nämnden att det aktuella området bör begränsas, så det följer det kommunala förespråkande området VK1, men bara om det är möjligt att skydda rödlistade arter i området. Bergvik skogs planerade område täcker en väsentligt större yta än VK1, konstaterar nämnden.

I de östra delarna, som ligger utanför kommunens förordade område, finns det enligt inventering betydligt högre naturvärden än det av kommunen antagna området, enligt remissvaret.

VK1 är ett av de intresseområden där kommunen kan tänka sig vindkraft i framtiden.

Läs mer: Bergvik skog svarar på kritiken

Vidare anser nämnden att om ett tillstånd ges bör hänsyn tas till bland annat den snabba teknikutvecklingen. Giltighetstiden för tillståndet ska begränsas till högst 30 år efter att det har vunnit laga kraft, enligt remissvaret.

Efter att Bergvik skog hade kompletterat sin ansökan under 2014 och våren 2015 skickade miljöprövningsdelegationen ut remissen den 8 oktober 2015.

Miljö- och byggavdelningen i Edsbyn begärde sedan förlängning på yttrandetiden och fick förlängning till den 5 februari.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Andrsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons