Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer än var tredje varslas

En successiv minskad orderingång ligger bakom att Drivex mekaniska har varslat tolv av sina 33 kollektivanställda. De flesta av de varslade har varit anställda mellan ett och två år.

Annons

Drivex mekaniska är legotillverkare och producerar till exempel utrustning till hjullastare.

– Vi gör arbeten åt våra kunder. Det är mycket mot entreprenörer inom maskinbranschen. Vi har haft en bra beläggning när det gäller orderingången, men successivt har den minskat, säger Drivex mekaniska:s vd Lars Lindgren.

Hos Alfta pall ligger ett varsel på fem anställda sedan tidigare. I dag jobbar 13-14 personer vid företaget. De som har varslats har jobbat 13-14 år.

Även hos Alfta pall beror varslen på att efterfrågan har sjunkit. Alfta pall är underleverantör till Nefab och producerar träemballage.

– Det är bara att se sig omkring. Om industrin går dåligt och det blir en lägre efterfrågan, då krävs det mindre emballage att skicka produkter med. Det blir en följd av lågkonjunkturen, säger Conny Wiklund.

Kommunalrådet Yoomi Renström (S) ser allvarligt på läget.

– Det är bekymmersamt, även om kommunen inte ligger sämst till. På fredag har Region Gävleborg bjudit in till ett möte med alla kommuner för att gå igenom arbetsmarknadsläget i alla kommuner. Jag vill avvakta det mötet innan jag säger något mer. Men efter det mötet tänker vi bjuda in till möte med företagen, säger Yoomi Renström.

Mer läsning

Annons