Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många besökte Mårtesgården

/
  • Mårtesgården i Edsbyn har varit ett populärt besöksmål i sommar. Många av besökarna har åkt Stora Hälsingegårdars väg och det har även varit ovanligt många grupp- och bussbesök i år. Huvudbyggnaden till höger låg ursprungligen på andra sidan Hembygdsgatan, men flyttades till sin nuvarande plats 1921.
  • I sängstugan en trappa upp finns detta dalmåleri från 1834. Rummet finns även med som omslagsbild till den stora bok om dalmåleriet som kom ut för några år sedan.
  • Vi har ingen museikänsla här utan kan mer visa att så här levde och bodde man. Jag försöker checka av varje besökare och ta reda på vad just den är intresserad av, säger Doris Persson.
  • Känslan i Mårtesgården är att gårdsfolket just har gått ut en stund och snart kommer tillbaka. Spinnrocken i ett av rummen står och väntar på att bli använd igen.
  • Jonas Hertman (1755-1804) målade på 1780-talet i den vackra herrstugan i Mårtesgården, dock inte alla målningar som finns där. Det finns äldre målningar.

Den gamla hälsingekulturen väcker intresse och engagemang. Mårtesgården i Edsbyn noterar en av sina bästa besökssomrar. Medan Edsbyns museum brottas med problemen att det är dåligt skyltat och svårt för besökarna att hitta lämpliga parkeringar. Därför har muséet den blygsamma besökssiffran på i snitt 10 besök per dag.

Annons

– Det här är problem som hembygdsföreningen, som driver muséet, ska ta upp med kommunen, som äger lokalerna i Celsiusskolans källare, till hösten, säger Esbjörn Käll för muséet.

Doris Persson, som gör sin 19:e sommar som guide i hembygds- och hälsingegården Mårtes i Edsbyn, tippar att man kommer upp till 1 700 besök i år. Buss- och gruppbesök har ökat i år liksom besöken i allmänhet.

– Jag vet inte riktigt vad det kan bero på. Men en orsak kan vara att det har kommit en ny generation pensionärer, som är pigga att komma ut och resa i grupp. För dem är Mårtesgården något nytt, säger Doris Persson.

Den äldsta Mårtesgården var en enkel ryggåsstuga som byggdes i slutet av 1600-talet eller tidigt 1700-tal.

Mårtesgården är öppen för besökare till och med den 15 augusti.

I muséet visas till och med den 28 augusti sommarutställningen med några av formgivaren Börje Skohgs alster. Han jobbade för Gustavsberg. Börje Skohg donerade sin samling till Edsbyns museum. Samlingen innehåller även föremål av andra formgivare, som Lisa Larsson.

Mer läsning

Annons