Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målningarna i Slåttagården

/

Målningarna förbryllar. I Slåttagården vid vägen mot Ryggesbo, nordost om Edsbyn finns en konstskatt.

Annons

Expertisen anser att väggmålningar är lika spännande som de är förvånande. De är målade 1863 av dalmålaren Anders Peter Hedén och ger en bild av en värld de flesta i dåtidens Sverige knappast hade sett med egna ögon. Hur hamnade de färgglada bilderna på människor från Afrika, Asien och Amerika i denna Hälsingegård?"

Slåttagården var från början ett vallvaktarboställe. Vallvaktarstugan finns fortfarande kvar. Under årens lopp byggdes det till flera byggnader som bryggstugan, vinterbyggningen och kornladan.

Anders Peter Hedén målade i ett rum på övervåningen i vinterbyggningen. Sammanlagt består rummet, som kallas för "gubbarummet", av 14 målade fält.

Det märkliga är att här avporträtteras människor i helfigur från Afrika, Asien och Amerika. I ett fält står den svenske kungen Gustav III majestätiskt och pekar.

– Förr när jag var liten var "gubbarummet" lite skrämmande. Samtidigt var man nyfiken på det som fanns där, särskilt det nakna kärleksparet som finns på ett fält. Men det var egentligen förbjudet att gå in där, säger Anna-Lena Hansson, som nu äger Slåttagården.

Läs mer om Slåttagården och dess målningar i måndagens (12 november) Ljusnan.

Mer läsning

Annons