Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin praktiserade på Svenska skolan i Moskva

/

När Malin Voxlin från Edsbyn skulle göra sin första praktikperiod i barn- och utbildningsprogrammet gjorde hon ett annorlunda val.

Istället för en förskola i hemkommunen flög hon till Ryssland för att jobba med de mindre barnen på Svenska skolan i Moskva.

Annons

Just nu är Malin Voxlin inne i sin andra praktikperiod. I tre veckor ska hon vara med barnen på avdelning Björnen vid Öjestugan i Edsbyn.

21 barn i åldrarna 3-5 år och ljudvolymen är hög.

- Det är kul med barn, de har enorma viljor och när de har bestämt sig för något gör de det, säger Malin med ett leende.

Hon går första året på barn- och fritidsprogrammet på Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Och när det blev dags för den första praktikperioden gick resan till Moskva.

Det låter kanske lite märkligt att hon valde att resa dit för att praktisera. Men faktum är att hennes mammas bror är bosatt där och under höstlovet skulle hela familjen resa dit för att hälsa på. Det var då idén växte fram.

Malin åkte två veckor innan.

- Vi tog kontakt med skolans rektor Göran Holm, han är ju Bollnäsbo i grunden, och han sa att det gick bra att göra praktik på deras förskola, säger Malin.

Några större skillnader på den svenska och den ryska förskolan kunde hon inte se. Kanske mycket beroende på att det just är en svensk skola i Moskva. Barnen var tvåspråkiga och de busade, lekte och fick den pedagogiska undervisningen precis som här hemma.

De första två veckorna arbetade hon mest, men när resten av familjen kom var praktiken slut och de kunde passa på att se sig om.

Röda torget var häftigt och cirkusen de besökte lysande. Men trafiken, den vill Malin helst glömma. Klädmodet också för den delen.

Mer läsning

Annons